Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Centerpartiet: Ja, lägg ned Arbetsförmedlingen – och låt pengarna gå till förmedlare som den arbetslöse väljer

Annons

Trots att Sverige befinner sig mitt i en högkonjunktur finns det närmare en miljon människor som lever i utanförskap. Arbetsmarknaden blir också alltmer tudelad, integrationen fungerar inte och arbetsgivarna har allt svårare att rekrytera. Det ansvaret vilar tungt på Arbetsförmedlingen, det är dags att lägga ner verksamheten och låta andra ta över.

LÄS MER: INSÄNDARE: Lägg ned Arbetsförmedlingen – har aldrig förmedlat jobb och borde byta namn till Nya Stasi

Förra månaden riktade Riksrevisionen skarp kritik mot Arbetsförmedlingen. De senaste åren har matchningen mellan lediga jobb och arbetssökande försämrats och Arbetsförmedlingen har gjort felaktiga analyser av varför, menar Riksrevisionen.

Det är allvarligt, och uppseendeväckande, att Arbetsförmedlingen inte klarar av att analysera varför matchningen inte fungerar, det måste anses tillhöra ett av huvuduppdragen som de absolut måste klara av.

Men kritiken mot Arbetsförmedlingen stannar inte där. Senaste tiden har vi också läst om bristande upphandlingar som kostar skattebetalarna stora pengar, helt i onödan. För att komma tillrätta med de enorma problemen planeras nu en omorganisation av Arbetsförmedlingen, som om en omorganisation kan lösa strukturfel i hela myndigheten.

LÄS MER: DEBATT: Sänk arbetslösheten genom att utöka RUT, sänka skatterna - och lägga ner Arbetsförmedlingen

Centerpartiet tycker att det räcker nu. Det är dags att lägga ner Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form och göra om och göra rätt. När Arbetsförmedlingen inte klarar av sitt uppdrag är det dags att ge andra chansen. Det finns i dag många aktörer som är väl etablerade och som skulle kunna bidra till en mer effektiv matchning. 

För att matcha arbetssökande till arbete är relationen med arbetsgivarna en nyckelförutsättning. Den förutsättningen finns redan hos många aktörer, såsom rekryterings- och bemanningsföretag, sociala företag eller ideella organisationer.

Vi föreslår en ny struktur med en statlig myndighet som framför allt ansvarar för funktioner som myndighetsutövning, kontroll och uppföljning.

LÄS MER: REPLIK: Förlåt mig Arbetsförmedlingen - förr var jag också en av dem som snackade skit om dig

För att stimulera externa aktörer vill vi också införa en arbetsförmedlarpeng, som följer med den arbetssökande till den arbetsförmedlare som hen själv väljer. De fristående arbetsförmedlarna ska utvärderas kontinuerligt och redovisas i en offentlig rating på nätet, så att både arbetssökande och arbetsgivare kan välja effektiva arbetsförmedlare som håller måttet.

Modellen med arbetsförmedlarpeng har prövats med stor framgång i bland annat Australien. Det finns ingen anledning att vi ska fortsätta lägga miljarder i skattepengar på Arbetsförmedlingen som inte klarar av att förmedla jobb, när det finns andra sätt som bevisligen funkar mycket bättre.

LÄS MER: REPLIK: Implementera satsningen som gav ett jobb per dag - i stället för att avveckla Arbetsförmedlingen

Det är dags att på allvar ta tag i problemen med bristande matchning på arbetsmarknaden. Det måste vara slut med att Arbetsförmedlingen gång på gång inte lyckas med sitt uppdrag. Sverige behöver ett nytt ledarskap som kan minska utanförskapet i hela landet, få fler i jobb och öka skatteintäkterna.

Annika Qarlsson, Riksdagsledamot (C) och Arbetsmarknadspolitisk talesperson              

Peter Helander, Riksdagsledamot (C) Dalarna

Fotnot: En snarlik version av texten har tidigare publicerats i Expressen

LÄS MER: DEBATT: Vi behöver arbetssökande till 350 fastighetsjobb i Dalarna - hjälp oss Arbetsförmedlingen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons