Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Brasvärmeföreningen: Nej, de nya vedspisreglerna handlar inte om klåfingrighet

Annons

Svar till debattartikeln "Absurt att förbjuda nyinstallation av vedspisar – och samtidigt betona vikten av höjd krisberedskap" som publicerades i DT den 17/1:

Debatten kring Boverkets nya regler om kaminer och vedspisar visar vilket engagemang eldning väcker. Att kunna elda för trivsel och värme, och i bland för att laga mat, ligger svenskarna varmt om hjärtat.

Som bransch är det givetvis något vi vill uppmuntra till. Men för att vi ska kunna fortsätta elda, så måste vi elda ansvarsfullt och använda utrustning som minimerar utsläppen. Det stora hotet mot möjligheten att elda i dag är inte hårdare krav på kaminer och vedspisar.

Det är i stället kommunala inskränkningar i rätten att elda alls. Så ser nämligen alternativet till bättre miljöregler ut. Runt om i landet är det många kommuner som tidigare undersökt möjligheten att införa lokala eldningsförbud eller förbud mot att installera kaminer.

Utsläpp från vedeldning är ett stort problem i dag. Vissa bedömningar gör gällande att dessa utsläpp orsakar lika många förtida dödsfall som utsläpp från vägtrafik. För många människor med astma innebär det stora begränsningar i möjligheten att röra sig fritt. Problemet finns i många orter runt om i landet där vedeldning är vanligt förekommande.

De tidigare reglerna har inneburit att utrustning som skrotats i till exempel Norge och Danmark, som redan har infört hårdare regler, har sålts i Sverige och installerats på nytt. Den tekniska livslängden på dessa begagnade produkter är möjligen lång men utsläppen och förbränningen lämnar mycket i övrigt att önska.

Sverige har blivit en dumpningsplats för fulkaminer som inte får användas i andra länder. Givet den bakgrunden är det inte förvånande att det höjts röster för skärpta krav.

Ingen som i dag har en vedspis påverkas av de nya reglerna. Reglerna gäller enbart vid nyinstallation eller vid utbyte av en gammal kamin. Boverket har också föreslagit en skrotningspremie för kaminer och vedspisar men det är regeringen som beslutar om förordningsändringen ska träda i kraft.

Vi som bransch välkomnar förslagen eftersom vi vet att det finns gott om alternativ som är bättre för miljön och för oss människor. Moderna kaminer och spisar minskar utsläppen från vedeldning med 70 – 80 procent jämfört med gammal teknik. För den som vill finns det moderna spisar med traditionellt utseende.

Så nej, de nya reglerna handlar inte om klåfingrighet från Boverket. Det handlar om att sätta upp regler som gör att vi med gott samvete kan fortsätta elda för trivsel och värme och därmed undvika lokala eldningsförbud.

Bertil Svedberg, ordförande, Svenska Brasvärmeföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons