Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Brandmannen: Få lösningar är dyrare än att utbilda nya brandmän

Artikel 30 av 51
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Visa alla artiklar

Det vore intressant att från kommunens sida se en risk- och konsekvensanalys för hur det skulle se ut för invånarna i Västerbergslagen om deltidskårerna försvann, skriver Janne Lindberg från Nyhammars deltidskår.

Annons

Björn Flinth säger i artikeln i torsdagens DT: ”Sedan tycker jag att det är konstigt att Fredriksberg, Kopparberg, Nyhammar och Ludvika inte säger någonting, det är bara Grängesberg.

Han syftar då på kravet på högre ersättning för oss deltidsbrandmän och missnöjet med RiB17. Men har han helt missat att Stefan Söderlund och Karl-Alfred Falk har företrätt alla deltidskårer inom Västerbergslagens räddningstjänst?

LÄS MER: Öppet brev till Anders Ygeman: Liv står på spel om vi inte får brandmännen att stanna

Detta för att slippa fler krystade lösningar för enstaka stationer. Kommunen har redan i dag speciallösningar med deltidskåren i Fredriksberg och Kopparberg. I Fredriksberg har brandmännen 37 procent mer i ersättning för en beredskapsvecka än övriga deltidsstationer, detta efter hot om uppsägningar.

I Kopparberg blev resultatet efter hot om uppsägningar en extrabetald fystimme i veckan och en engångssumma från Ljusnarsbergs kommun som plåster på såren. Självklart är brandmännen på dessa stationer värda dessa extra kronor, men det är vi andra också.

Beredskapsveckan är precis lika betungande oavsett var inom Västerbergslagen man än befinner sig. Att Björn Flinth sedan tar upp ekonomin är väl självklart.

LÄS MER: Kommunen vägrade möta brandmännens krav – nu slutar tio av tolv brandmän i Grängesberg

Dock tycker jag att han missar en viktig bit - kostnaden för att utbilda EN ny deltidsbrandman är 180 000 kronor. Till Grängesberg behövs det tio stycken.

Nu är väl inte Ludvika kommun känd för att räkna så rätt när det gäller ekonomin, men detta ser jag som en enkel ekvation.

Det vore intressant att från kommunens sida se en risk- och konsekvensanalys för hur det skulle se ut för invånarna i Västerbergslagen om deltidskårerna försvann. Det har väl gjorts en sådan vad det gäller Grängesberg? Den vore också intressantatt se.

Janne Lindberg,

Nyhammars deltidskår

LÄS MER: Larmet gick två gånger på tre minuter – snart slutar de flesta hos räddningstjänsten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Annons