Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Birgitta Sacrédeus (KD): Det krävs en by för att uppfostra ett barn – så inför en elevhälsogaranti

Annons

Varför mår barn och unga så psykiskt dåligt, när vi har det så bra på så många sätt? Vi måste ta reda på varför den psykiska ohälsan ökar bland barn och unga. Med den kunskapen kan vi identifiera de som är i riskzonen och rikta förebyggande insatser.

Vid psykisk ohälsa är tidiga insatser avgörande. Många vittnar om att man redan på BVC, barnavårdscentralen, kan se vilka barn som kommer att fara illa.

De första signalerna på psykisk ohälsa brukar visa sig i skolan. Men alltför ofta saknar elevhälsan resurser för att möta de ungas behov. Enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vet många skolor dessutom inte att elevhälsan har vårdansvaret. Bristerna inom elevhälsans organisation riskerar att en lindrig psykisk ohälsa fördjupas och kräver specialistvård.

I riksdagen har Kristdemokraterna en primärvårdssatsning med tre miljarder per år där en kraftig förstärkning av elevhälsan ingår.

KD anser att ansvaret för elevhälsan ska ligga inom den ordinarie barn- och ungdomshälsovården. Elevhälsans medicinska personal ska finnas kvar ute i skolverksamheten men bör ha samma huvudman som övrig vårdverksamhet för barn inklusive BUP. Vården hålls då ihop och ingen hamnar mellan stolarna.

KD vill dessutom införa en elevhälsogaranti. Varje elev ska kunna komma i kontakt med elevhälsan inom ett dygn. Vår resursförstärkning till elevhälsan bidrar till att säkra den ökade efterfrågan på såväl sköterskor, läkare, kuratorer och psykologer.

Många vittnar om att just samarbete mellan dessa vårdyrken samt socialtjänsten och lärarna ger bra resultat. Alla unga och föräldrar ska känna sig trygga med att de får rätt stöd och vård - i rätt tid.

Slutligen: Det är allas vårt ansvar att se när barn far illa. Det sägs att ”det behövs en hel by för att uppfostra ett barn” så vi behöver bry oss om barnen i tid!

Birgitta Sacrédeus (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons