Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Attacken visar att det är dags att sluta behandla ordningsvakterna som skit

Artikel 45 av 63
Lastbilsdådet i Stockholm
Visa alla artiklar

Jag var beredd på att yrket som ordningsvakt skulle komma att sätta mitt tålamod på prov många gånger, men att bli bemött med ett förakt varje dag hade jag aldrig kunnat föreställa mig, skriver Mariah Eriksson från Mockfjärd.

Annons

Rakhmat Akilov, 39, begärs häktad för terrorbrott

(PLUS) Moraborna hedrade offren med en tyst minut

(PLUS) Kerstin från Krylbo: "Det var panik och kaos"

När jag utbildade mig till ordningsvakt i Borlänge 2010 hade jag aldrig tanken på att stanna kvar i detta yrke så länge som jag gjort. Inte heller var tanken att flytta från Mockfjärd till Stockholm och möta alla huvudstadens utmaningar.

Jag var beredd på att yrket skulle komma att sätta mitt tålamod på prov många gånger, men att bli bemött med ett förakt varje dag hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

I söndags när jag och kollegan patrullerade på en plats i Stockholm passerade två personer oss där vi stod. En utav dessa slängde ur sig ett glåpord och fortsatte fram till de två poliser som stod några meter ifrån oss. De gav poliserna en varsin handskakning för att sedan utdela en kram.

LÄS MER: Sverige stannade upp – tyst minut för att hedra offren i terrordådet

Ett annat tillfälle stod jag i kön på McDonalds när en i personalen ställde frågan ”Varför tror ordningsvakter att de är bättre än andra?” Vad svarar man på en sådan fråga? Jag känner inte igen mig i den beskrivningen. Det här är vår vardag och ofta bemöts vi såhär. Trots att vi är utbildade av polisen står vi alltid i skuggan utav dem.

Många gånger är vi de som gripit gärningsmän och varit ensamma på plats för att sedan tillkalla polis. I kvällstidningarna är det sedan stora rubriker om att polisen gjort en insats och vår inblandning nämns aldrig.

För att motverka detta ser jag mycket som kan förbättras. Jag vill se en längre utbildning och strängare rekrytering. Jag är övertygad om att några få ändringar kan underlätta och effektivisera polisens arbete ytterligare.

Allt hat vi får utstå enbart på grund av vårt yrke - att vi ses som ”misslyckade poliser utan studieskulder” och att kollegor till mig får kommentarer som ”ni gick aldrig ens ur grundskolan”. Det gör det relevant för mig att i sammanhanget nämna att jag i dag studerar både juridik och medicinsk vetenskap samt driver eget aktiebolag.

Det stämmer att jag inte har studieskulder, men det beror endast på att jobbet erbjuder arbete under dygnets alla timmar.

LÄS MER: Bawar Ismail: Sverige har mycket att göra i kampen mot terrorismen

Efter terrorattentatet i Stockholm fick några utav mina kollegor sätta sina färdigheter på prov. De befann sig inne på Åhléns när lastbilen körde rakt in i varuhuset. Ordningsvakter är inte utrustade för att hantera en sådan situation, trots det utför de ett exemplariskt arbete.

De befinner sig mitt i detta kaos som mänskliga sköldar och sätter människor i säkerhet. De påbörjar livräddande insatser samtidigt som de tillkallar polis och övrig räddningspersonal. Inte en enda rad om deras fantastiska arbete syntes i media de närmaste dygnen efter attacken.

Jag förväntar mig inte att hyllas till skyarna, men det är tråkigt att ordningsvakternas insats inte uppmärksammades lika snabbt som övrig räddningspersonals.

Jag är oerhört stolt över alla mina fantastiska kollegor som på olika sätt deltog i fredags. Jag är stolt över det arbete vi utför varje dag, dygnet runt, året om. Och även om jag i framtiden väljer att satsa på andra arbeten kommer mitt hjärta alltid klappa lite extra för ordningsvakterna.

Jag kommer fortsätta kämpa för arbetet eftersom jag vet hur komplext det är. Min förhoppning är att jag i framtiden slipper tala för döva öron. Vare sig det är i dag eller i morgon. Och jag ser fram emot att se hur de närmaste åren kommer utveckla sig, för just i dag är jag hoppfull.

Mariah Eriksson, ordningsvakt och entreprenör i Stockholm, ursprungligen från Mockfjärd

LÄS MER: Mariah hyllar ordningvakternas insats i samband med lastbilsattacken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Lastbilsdådet i Stockholm

Hedemora hedrade offren för terrorn

TV+TEXT

Annons