Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Att vårdbiträden utesluts på grund av hudfärg visar att vi måste höja våra röster mot rasism

Annons

Tisdagen den 30 maj 2017 publicerade P4 västernorrland en granskning. En granskning som undersökte om det inom hemtjänsten är möjligt att begära att vårdbiträdet inte har utländsk härkomst. Detta visade sig vara fullt möjligt i följande kommuner; Sollefteå, Härnösand, Sundsvall, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik.

Det är med andra ord fullt möjligt att utesluta någon från att kunna utföra det jobb denna är anställd för på vissa arbetsplatser på grund av hudfärg och/eller etnicitet.

Att dessa kommuner godkänner detta är absurt, kränkande och framförallt ett flertal steg i fel riktning. Vi har den senaste tiden sett en främlingsfientlighet spridas genom länder i europa och andra stora delar av världen. Denna granskning visar svart på vitt att Sverige tyvärr är ett av länderna som drabbats.

Att en kommun går med på ett krav som detta är att säga ja till rasism och nej till ett tryggt Sverige för alla. Kommunerna borde skämmas för att de väljer att acceptera förtryck och Sverige måste säga ifrån och säga nej till den acceptans de främlingsfientliga krafterna visas.

Vi i Rädda barnens ungdomsförbudn i Umeå höjer våra röster och fortsätter kämpa för allas rätt i samhället - höj era med och säg nej till rasism!

Jasmine Wegerud, Rädda Barnens Ungdomsförbund Umeå

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons