Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Att Stora Skedvi snart står utan brandkår angår hela Sverige

Artikel 21 av 51
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Visa alla artiklar

Vi känner oss rädda. Ordentligt rädda. Dels inför att antalet bränder den senaste tiden inte på något sätt är genomsnittligt, men framförallt för att vi vet att vi kommer att stå utan räddningskår om en månad. Det skriver Malin Floridan, Skedvi Bröd och Anders Engvall och Maria Engvall, Forsa Gård.

Annons

Stora Skedvi är en gammal socken med cirka 2500 invånare utspridda i ett flertal små byar. Inom loppet av 14 månader har vi drabbats av fyra stora och fruktansvärda bränder. Varenda människa här har alltså antingen nyligen själv upplevt det fasansfulla, eller känner någon av dem som gjort det. Det är ett i det närmaste obegripligt faktum.

Vi har lyckan att vara försedda med en räddningskår som är bemannad på heltid, men endast av deltidsanställda brandmän. Utan den kåren hade Stora Skedvi varit minst ett bostadshus, en bondgård och en industrifastighet fattigare. Förra torsdagen brann det igen, och den här gången blev utgången den allra värsta tänkbara.

LÄS ÄVEN: Villa övertänd i ArkhyttanVi känner oss rädda. Ordentligt rädda. Dels inför att antalet bränder den senaste tiden inte på något sätt är genomsnittligt, men framförallt för att vi vet att vi kommer att stå utan räddningskår om en månad eftersom merparten av de tolv deltidsbrandmännen vid kåren i Stora Skedvi faktiskt sagt upp sig. De har, fullt förståeligt, tröttnat på att bli behandlade som en andra klassens handelsvara.Om man bortser från att våra brandmän tvingats in i ett kollektivavtal som de facto innebär lönesänkningar (vilket vi som företagare inte ens trodde var lagligt) från en redan underbetald tillvaro och att de offrar större delen av sin familjetid för att hjälpa andra, finns det en betydligt djupare botten i denna historia.

Vi står inför ett direkt samhällsfarligt fenomen som ingen verkar våga ta i. Undertecknade är något så ovanligt som brandkårskonsumenter. Ingen som inte själv har upplevt en brand kan föreställa sig vad man går igenom när det händer. Och vi förstår att det kommer att hända igen.

På landsbygden är vi troligen extra utsatta med tanke på alla gamla gårdar och hus, där eldragningarna kanske gjordes för 70 år sedan. Lägg därtill varje tillfälle då ett litet barn sätter i halsen eller en tonåring på moped blir påkörd. Skillnaden mellan åtta och 40 minuter tills hjälp anländer är naturligtvis helt avgörande.

Säters kommun hävdar att räddningsstationen i Stora Skedvi inte riskerar att läggas ned. Vi är ofantligt nyfikna på vilka hemliga lösningar man då har i skjortärmen. Faktum kvarstår – nästan alla har sagt upp sig och då FINNS inte tillräckligt många människor som både bor och arbetar inom fem minuters radie från stationen. Och alltså kan stationen inte bemannas. Matematik för femåringar.

SE ÄVEN: Live-tv-sändningen från Arkhyttan

Hur är det möjligt att fackföreningsrörelsen i Sverige 2017 verkar stå över både kommuner och myndigheter, och vilken funktion fyller den egentligen? Vad har facket gjort för sina medlemmar i det här fallet?

Hur är det möjligt att ingen, på någon position, vågar ställa sig upp och säga "Det har begåtts ett misstag som vi måste rätta till?"Och hur är det möjligt att kommunerna inte kan trolla fram ett sätt att komma runt avtalet? Är alla så förbannat rädda för att tänka modernt?

Förstår ni vad det kommer att kosta samhället om det inte finns bemannade stationer? Troligen tiofalt mer än ett bättre avtal. Och vad i herrans namn säger försäkringsbolagen? Vi välkomnar varmt media till vår by – ni kan stå vid brandstationen och filma två av de drabbade byggnaderna samtidigt. Därefter kan vi ta med er på en sightseeing på fyra minuter för att beskåda de andra två.

Debatten har hittills nästan uteslutande handlat om brandmännens krav, men det är på tiden att någon öppnar ögonen och låter gemene man förstå vad som i praktiken är på väg att hända. Det här är dessutom inget lokalt bekymmer - utan gäller hela Sverige.

Malin Floridan, Skedvi Bröd

Anders Engvall och Maria Engvall, Forsa Gård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Annons