Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Är stora barngrupper verkligen det Falu kommun behöver - eller vill ha?

I små grupper kan vi grundlägga den trygghet barnet behöver för att kunna inhämta kunskap. Vi ser att fördelarna och vinsterna som uppnås på en mindre förskola överväger de negativa, skriver personalen på förskolan Fröet och förskolan Vinden.

Annons

Vi är ett par mindre fristående förskolor i Falun som reagerat på artikeln i kommuntidningen Vårt Falun om att mindre förskolor kommer att försvinna till förmån för större sammanslagna förskolor. Därför var det glädjande och intressant att i DT (4/4) läsa psykologerna Frida Pedersson och Frida Rosenströms åsikter utifrån sin yrkesproffession.

LÄS MER: Debatt: Större förskolor är ett hot mot små barns utveckling

De undrar bland annat på ”vilket sätt större förskolor skulle gynna de allra minsta barnen (1-3) år inom förskolan?”I likhet med Frida Rosenström och Frida Pedersson undrar vi också var barnperspektivet tagit vägen vad gäller förskolor. Sedan många år finns det forskning som visar att barn behöver trygg anknytning till ett fåtal vuxna som finns kvar under barnets uppväxt.

Man vet också att de flesta barn upplever stress i stora barngrupper vilket kan bidra till att den del i hjärnan som skapar relationer stängs av. Flera av oss har jobbat på stora förskolor och vår erfarenhet är att det är svårare att skapa en trygg miljö för små barn där.

På en förskola med fem avdelningar kan ett förskolebarn behöva relatera till cirka 17 vuxna från den ordinarie personalen plus ett flertal vikarier. Därtill kommer cirka 100 barn och många föräldrar som barnet kan komma att möta under sin vistelsetid på förskolan.

LÄS MER: Nämndordföranden om kritiken kring förskolesituationen: "Vi har bra koll på läget"

Enligt AiniLeena Niva, verksamhetschef för förskolan, är det långt ifrån optimalt med små förskolor eftersom de är ytterst sårbara och har svårt att rekrytera personal. För oss är det raka motsatsen: Vi har aktivt valt små förskolor eftersom det ökar både trygghet och trivsel vilket gör att personalen gärna jobbar kvar till pensionen.

På en mindre förskola kan vi skapa en lugn miljö där barnen under sina första år får bygga nära relationer till ett fåtal vuxna och barn. I små grupper kan vi grundlägga den trygghet barnet behöver för att kunna inhämta kunskap. När barnen är trygga och mår bra mår också personal och föräldrar bra. Vi ser att fördelarna och vinsterna som uppnås på en mindre förskola överväger de negativa!

Vi undrar om större förskolor är vad förskolepersonal och föräldrar i Falu kommun verkligen vill ha? Kommer det finnas valfrihet för de föräldrar som önskar att deras barn går på en mindre förskola i kommunens regi?Vi anser inte att kommunens inriktning mot sammanslagna förskolor är väl grundad i den kunskap och erfarenhet som finns när det gäller små barns behov.

Månne är det ekonomiska faktorer förklädda i pedagogiska argument som ligger bakom? Därför uppmanar vi kommunen: Tänk om, tänk hållbart - tänk mindre förskolor för barnens bästa!

Personalen på Förskolan Fröet och på Förskolan Vinden: Astrid PalménAnn VidlundMaria DavidssonEva AxenstedtHelena ArnfeldtSanna AnderssonMartina Sundkvist

LÄS MER: Förälder kritisk till trångbodd förskola: "Det handlar om barnens och personalens arbetsmiljö"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons