Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Absurt att förbjuda nyinstallation av vedspisar – och samtidigt betona vikten av höjd krisberedskap

Annons

LÄS MER: REPLIK: Nämn inte majbrasor och korvgrillning för "antivedspisbyråkraterna" - då vill de väl förbjuda dem också

I förra veckan kom så beskedet från Boverket att nyinstallation av vedspisar kommer att bli förbjudet. Eller ja, på sant myndighetsmanér blir det inte formellt förbjudet, det blir bara omöjligt. De nya utsläppskrav som införs är så högt satta att den genomsnittliga vedspisen inte ska klara kraven.

Den som ändå tror sig ha en vedspis som klarar kraven måste i varje enskilt fall kunna bevisa detta genom att först installera spisen, för att sedan få reda på att den inte blir godkänd. Låt oss därför hädanefter referera till detta beslut som vad det de facto är - ett förbud mot nyinstallation av vedspisar.

Boverket är naturligtvis inte sena att göra som svenska myndigheter brukar göra när man ska driva igenom impopulära myndighetsbeslut; skylla på EU. Allt talar dock för att det Boverket nu ägnar sig åt är en allt för långtgående tolkning av vad direktivet faktiskt kräver.

I en tid då åtminstone delar av regeringen betonar vikten av att beredskapen i Sverige vid oförutsedda katastrofer, i värsta fall krig, behöver höjas ägnar sig alltså en svensk myndighet åt att jaga förtänksamma människor som vill kunna värma sig och tillaga mat i situationer där strömavbrott råder. Det går helt enkelt inte ihop.

LÄS MER: REPLIK: Vedeldning utgör en av de största cancerriskerna - inför totalförbud i tätorter

Myndigheter som ”vill gå före” med pålagor och regelkrångel har blivit en famös svensk nationalsport. Det blir svårare och svårare för vanliga människor att leva i verkligheten utanför de skyddade skrivbordsverkstäder där dessa huvudlösa förslag utformas. Det brukar heta att vägen till helvetet är kantat av goda intentioner, men inte ens där behöver man enligt uppgift frysa när strömmen har gått.

I Boverkets Sverige är det dock annorlunda med den saken. Det går alltså inte att med trovärdighet påstå att Sveriges långsiktiga miljöarbete står och faller med huruvida vi tillåter vedspisar eller inte. Om så nu var fallet hade boverket knappast valt att behålla undantaget för öppna spisar, som alltså fortfarande får finnas och installeras trots att verkningsgraden i dessa är sämre.

Nej, byråkraterna på Boverket är inte dumma, ett så drastiskt förslag hade aldrig fått passera obemärkt. Som i så många andra sammanhang där denna typ av föreskrifter meddelas gäller de små stegens tyranni. Det ska göra ont, men inte så ont att det väcker folkstorm. Skolboksexemplet på myndighetsföreskrifter som spårat ur återfinns just på de domäner som Boverket ansvarar för, bostadsmarknaden.

Ett mer detaljreglerat område är nog svårt att finna och det har i sanning varit en bidragande orsak till att svenskt byggande blivit allt för tungrott.

Det är dags att en gång för alla ta kampen med myndighetssveriges till synes ohämmade regleringsiver. Rör inte våra vedspisar, inget gott kommer ur det.

Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons