Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: 5 anledningar till att en röst på Sverigedemokraterna inte leder till ett tryggt samhälle

Sverigedemokraternas politik hotar inte bara invandrare utan det fredliga, öppna och ekonomiskt trygga samhället överlag. Det skriver debattören Kjell Eriksson.

Annons

Sverigedemokraterna har försökt marknadsföra sig genom Astrid Lindgren. Men författarinnan hade helt andra åsikter än partiet och SD:s idealsamhälle är allt annat än fritt och säkert, det menar Kjell Eriksson. Bilden är ett montage. Foto: Pressens bild/TT.

När Sverigedemokraterna diskuteras är det i första hand deras inställning i invandrarfrågan som nämns. Men vad händer om vi lämnar det åt sidan och tittar på partiets inställning i en del andra frågor?

Under de två världskrigen var Sverige avstängt från resten av världen och vi levde under svåra försörjningsomständigheter, så även om Sverige inte blev utsatt för rena krigshandlingar led vi svårt.

SE MER: TV: "Vi måste formulera en kritik som biter" – DT:s ledarredaktion berättar om den nya artikelserien om SD

Sedan andra världskrigets slut har den västra delen av Europa haft fred under 70 år, något som aldrig hänt tidigare. Förutsättningen för detta har varit de internationella organisationer som växte fram efter kriget - FN, Nato och EU.

Sverigedemokraternas inställning är att Sverige skall gå ur EU och ge upp samarbetet för fred och handel, utan att bry sig om de risker och ekonomiska nackdelar det innebär. Vidare är Sverige idag ett av världens minst korrupta länder.

De viktigaste grunderna för detta är offentlighetsprincipen, som gör det möjligt för vanliga människor att följa vad myndigheterna gör - och yttrande- och tryckfrihetsgrundlagen, som ger möjlighet att slå larm om något är fel. Sverigedemokraterna har uttryckt vilja att göra begränsningar i dessa lagar på samma sätt som till exempel de diktaturprospects i Ungern och Polen, som man hyllar och samarbetar med.

LÄS MER: Ehrling: Ofta slappt när SD kallas "rasistiskt" och "odemokratiskt"

Sverigedemokraterna har framställt sig som en försvarare av svenska värderingar. För vad det innebär finns det ingen klar och entydig definition. En del av det som pekas på som Lucia (från Italien), julgran (från Tyskland) och midsommarstång (från mellanösterns Baalstempel) är ju inte särskilt ursvenska.

Sverigedemokraterna har försökt annektera Astrid Lindgren och Eva Dahlgren, som ju båda uttalat sig på sätt som klart strider mot Sverigedemokarternas sätt att skilja på folk och folk. Faktum är att kulturella värderingar utvecklas med tiden och vi har till exempel. inte samma värderingar idag som för 100 eller 200 år sedan.

Och så tillslut ändå några ord om invandring: Sverige har alltid (utom vid svår missväxt) varit ett invandrarland. Från de jägare som kom vid istidens slut till de som kommit efter världskrigen och hjälpt till att utveckla vårt land från ett fattigsverige för drygt 100 år sedan till den välfärdsstat som vi är idag.

Sverigedemokraterna vill stoppa all invandring och utvisa dem som redan har uppehållstillstånd och/eller medborgarskap. Partisekreteraren har själv sagt: "Ja det finns i vårt partiprogram, men vi prioriterar inte det just nu".

Många storföretag, som är världsledande inom delar av sitt program behöver invandrare, både för att främja kontakter med utländska kunder och för att fylla de behov som det inte finns sökande till inom landet. Om sådana möjligheter till anställning stoppas kan företag som finns på världsmarknaden lätt hitta dem i andra länder och flytta verksamheter dit.

LÄS MER: Krönika: Viktigt att M förstår att krisen inte bara beror på samtalsöppningen till SD

Så, varför man inte ska rösta på Sverigedemokraterna kan vi sammanfatta från ovanstående text såhär:

- För att vi vill bibehålla maximala möjligheter för fred i Europa genom att bidra i och till att EU fortsätter att fungera.

- För att vi vill bibehålla och utveckla den handel, som har gett och ger oss vår försörjning.- För att vi vill fortsätta kunna ha förtroende till våra mestadels icke-korrupta myndigheter.

- För att vi vill stödja de värderingar som ligger i våra lagar och i övrigt kunna välja själva.

- För att vi vill fortsätta kunna försörja oss och vara världsledande - så att inte, i det längre perspektivet, allt som blir kvar att vårt land är ett Skansen.

Kjell Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons