Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: 31 miljoner till ökat bostadsbyggande (S)

/

Sverige har haft bostadsbrist under lång tid. Den socialdemokratiskt ledda regeringen genomför den största bostadspolitiska satsningen på 20 år.
Det börjar nu synas, förra året påbörjades byggandet av cirka 45 000 nya bostäder. Det är 26 procent fler påbörjade bostäder jämfört med 2014. Och det är den högsta nivån på nästan 25 år.

Annons

Ett aktuellt exempel på vår byggpolitik är den byggbonus som nu når kommunerna. Byggbonusen är till för att ge de kommuner som anstränger sig för att bygga fler bostäder – så som exempelvis Falun och Borlänge – ett ekonomiskt tillskott. I Dalarna är det fem kommuner (Falun, Borlänge, Hedemora, Ludvika, Smedjebacken) som får byggbonus vilket ger totalt närmare 31 miljoner kronor i arbetet för ökat bostadsbyggande. Pengarna kommer bland annat att användas till fortsatt byggande av hyresrätter och småhus. Totalt sett har byggbonusen gått till 111 kommuner som fått dela på 1,85 miljarder kronor.

Förutom byggbonusen till kommunerna har den socialdemokratiskt ledda regeringen genomfört mycket för att få fart på bostadsbyggandet, till exempel:

Cirka 6 miljarder varje år på fler och bättre hyresrätter.

Satsningar för att det ska bli enklare, snabbare och billigare att bygga bostäder.

Ett investeringsstöd för att öka nybyggnationen av små, klimatsmarta och billiga hyresrätter.

Stöd till att renovera och energieffektivisera miljonprogramsområden.

Stöd till att bygga äldrebostäder.

Stöd för att sanera mark där det kan byggas bostäder.

Slopat tak för uppskov på inbetalning av skatt för den som säljer sin bostad. Detta ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Även om bostadsbyggandet går åt rätt håll och takten ökar är vi långt ifrån nöjda. Vi måste alla – kommunerna, staten och myndigheterna, och andra aktörer – ta ansvar för bostadsförsörjningen. Socialdemokraterna tar nu vårt ansvar – och tar fram skarpa och effektiva förslag. Så stärker vi den svenska modellen.

Maria Strömkvist (S)

Riksdagsledamot från Dalarna

Jan Bohman (S)

Kommunalråd i Borlänge

Susanne Norberg (S)

Kommunalråd i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons