Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De äldre får inte ramla mellan stolarna. Inrätta vårdteam!

/
  • Hemtagningsteam skulle underlätta för både vårdtagare och vårdgivare, menar skribenterna.

Annons

Falun har ett stort antal utskrivningsklara patienter, framför allt äldre, som tvingas ligga kvar på sjukhuset.

Bristen på äldreboendeplatser och korttidsplatser nämns som orsaker till att Falun låter utskrivningsklara patienter ligga kvar flera dygn på sjukhuset. I skrivande stund finns det minst 18 patienter som väntar på att få komma hem.

Många patienter behöver mycket stöd och hjälp av kompetent vårdpersonal efter sin vistelse på sjukhuset, och då ses korttidsboende eller äldreboende ofta som den bästa lösningen. I Falun kan väntan på äldreboende eller korttidsplats bli lång.

Att ligga länge på sjukhus för att sedan skickas hem till sin egen lägenhet, där de riskerar att känna sig ensamma och otrygga, kan kännas ensamt även om anhöriga kan hjälpa till. Kontrasten mot Falu Sjukhus, som ständigt har närvarande vårdpersonal är för stor. Därför ska hemkomsten säkras för att de äldres trygghet ska öka. Kristdemokrater föreslår att hemtagningsteam ska införas i vår kommun.

Hemtagningsteamet ansvarar också för överlämning till hemtjänsten eller övergången till egenvård med stöd av primärvården. De ska även kunna ge stöd den första tiden till dess att vård och omsorg i hemmet fungerar bra. Genom att underlätta hemgången från sjukhuset ökas tryggheten samtidigt som det minskar risken för snar återinläggning.

Det blir dessutom en begränsad mängd personal som möter den vårdbehövande de första veckorna efter sjukhusvistelsen. Personen behöver inte ta ställning på sjukhuset om hjälp som kommer att behövas i hemmet, utan kan i lugn och ro bestämma hemma vad som behövs.

Det finns stora vinster i att införa hemtagningsteam. Samhällsekonomiskt är vinsten minskat behov av ytterligare sjukhusvård och onödiga inskrivningar. För den vårdbehövande och anhöriga är vinsten en ökad trygghet, bättre hälsa, minskad stress och ökad värdighet.

Katarina Gustavsson

gruppledare

Rita Magnusson

Ilona Nyland

Sonja Shirwani

Roger Westlund

Lars Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons