Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DALARNAS STUDENTKÅR: Ohederligt av högskoleministern

/

Annons

Det är anmärkningsvärt att ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S), i sitt debattsvar önskar god dialog från lärosätenas sida när regeringen inte hade dialog med högskolan och dess styrelse innan beslutet aviserades.

MINISTERN OM HÖGSKOLAN DALARNA: Människor och orter ska inte överges av staten - hela landet ska leva

Inte heller Dalarnas studentkår har kontaktats av regeringen, trots att det i högskolelagen står att studenterna har rätt att vara representerade när beslut fattas eller beredning sker som har betydelse för utbildningen eller studenternas situation. Nu har studenterna förlorat de röster som ett beslut i styrelsen hade garanterat och även möjligheten att diskutera studenternas situation i relation till högskolans lokalisering. I utredningen framgår det till exempel att många studenter som bor Borlänges kommunala studentboenden känner sig otrygga, och då i synnerhet kvinnliga studenter. Vilken hänsyn tog regeringen till dem när beslutet fattades och kommer regeringen ta ansvar för att situationen förbättras?

Beslutet innebär även en helomvändning i regeringens högskolepolitik och den politik som förts inom området av tidigare regeringar sedan högskolereformen 1993 – en reform som Socialdemokraterna stod bakom så sent som den 12 december förra året då Hellmark Knutsson sade följande i en interpellationsdebatt:

"När det gäller riksdagsbeslutet som togs på 70-talet är det så att efter det har ett antal reformer och högskolepropositioner gått igenom i riksdagen. En av dem, från 1993, handlar om den ökade autonomin för högskolor och universitet. Det är någonting som vi står bakom och som jag gissar att även Moderaterna står bakom. [---] I 1993 års reform tydliggjordes högskolornas uppgift och ansvar att dimensionera utbildningen, men det inkluderar stor frihet i fråga om lokalisering av utbildningen."

SVERIGES STUDENTKÅRER: Sluta använda högre utbildning som ett medel i arbetsmarknadspolitiken

MER DEBATT OM HÖGSKOLAN DALARNA

I praktiken fick Högskolan Dalarna inte ens friheten att diskutera frågan om lokalisering med regeringen. Beslutet fattades helt utan ledningens eller styrelsens inblandning och utan komplett beslutsunderlag.

Hela Dalarna behöver en konkurrenskraftig högskola som kan attrahera både personal och studenter, erbjuda kvalitativa utbildningar och ett gott forskningsklimat samt trygga studentbostäder och ett bra campusliv. Då är det inte hederligt att anföra skäl som hela Sverige ska leva och människor och orter inte ska överges av staten när det gäller två städer som inte ens ligger två mil ifrån varandra och på bekostnad av lärosätets frihet. En tvåcampuslösning kostar dessutom högskolan minst 12 miljoner kronor per år mer än en samlokalisering – kommer regeringen att höja högskolans anslag med motsvarande summa?

Beslutet borde, i enlighet med rådande högskoleförordning och tidigare praxis, legat hos högskolestyrelsen som känner organisationen bäst och har god förankring ut i länet, in i verksamheten och mot studentpopulationen. För högskolans, studenternas och regionens bästa.

Tom Edoff, Ordförande Dalarnas studentkår, Studentrepresentant Högskolan Dalarnas styrelse

Isak Andersson, Vice ordförande Dalarnas studentkår

Amanda Söderberg, Vice ordförande Dalarnas studentkår, Studentrepresentant Högskolan Dalarnas styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons