Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna vill ha sin post, Löfven!

/

Annons

Statsminister Stefan Löfven kommer att besöka Dalarna den 9 februari. Besöket ska fokusera på mindre orter och företag som kanske inte alltid hamnar i medias fokus. Han är välkommen hit.

Här i Dalarna har vi sett hur olika offentliga institutioner som polis och post lägger ner. Följden blir att även det lokala näringslivet och företagen försvinner. Landsbygden håller på att utarmas och staten gör ingenting.

Värst är dock att staten inte bara utarmar landsbygden passivt, utan det pågår dessutom ett flertal aktiva arbeten som går i direkt felaktig riktning. Nämnas kan bland annat vägslitageavgifterna och flygskatten. Men det mest graverande förslaget handlar om något så självklart som möjligheten att ha en fungerande postgång. Postväsendet har fungerat i organiserad form sedan 1800-talet, men är nu på väg utför. Två förslag ligger för närvarande på regeringens bord som skulle göra den ännu sämre.

I delbetänkandet till postlagsutredningen Som ett brev på posten, som kom 2016, föreslås att Postnord inte längre ska ha kravet på sig att få ut breven till nästa dag, så kallad övernattbefordran. Postnords sätt att missköta sina uppgifter drabbar inte bara privatpersoner utan särskilt företag i glesbygd. Nu kan det alltså bli än värre. Bland annat riskerar svenska e-handelsföretag att inte längre kunna konkurrera med utländska genom kortare leveranstider. Utredningens slutbetänkande Till sista utposten, som kom under hösten, la fram ett annat förslag som drabbar landsbygden hårt. Kravet på att Postnord ska dela ut post fem dagar i veckan, föreslås tas bort.

Skälen till dessa försämringar är att Postnords ekonomi behöver förbättras. Men faktum är att Postnord i Sverige går med vinst. Det är Postnord i Danmark som brottas med stora underskott. Den svenska delen av Postnord visade ett överskott enligt de senaste redovisade siffrorna. Att vi svenskar ska lida för Postnords usla affärer i Danmark är djupt upprörande!

Landsbygdskommittén, där jag var ledamot, presenterade ett kraftfullt och enigt betänkande i början av januari. Kommittén sade nej till att sänka kvalitetskrav inom postområdet. Postnord bör inte belönas för sina kvalitetsbrister genom sänkta kvalitetskrav. Tvärtom bör Stefan Löfven lyssna på Landsbygdskommittén. Förslagen om försämrad postservice bör slängas i papperskorgen en gång för alla. Det vill jag ha ett tydligt besked om då statsministern kommer hit till oss!

Ulf Berg (M)

Fd ledamot av Landsbygdskommittén

Oppositionsråd landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons