Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DALARNA MOT RASISM: Rektorns uttalande om Tjärna Ängar osar av fördomar

Annons

När en pratar utan att tänka sig för, när alla medieträningar, värdegrunder och mångfaldsplaner faller undan för en stund, då hörs fördomar tydligt. Fördomar som när de uttalas högt får konsekvenser. Det var det som hände i förra veckan, när Marita Hilliges, rektor på Högskolan Dalarna, berättade för oss alla att Tjärna Ängar inte är anständigt att bo på, i alla fall inte för hennes studenter.

Det var det som hände i förra veckan, när Hilliges berättade för oss alla att Tjärna Ängar inte är anständigt att bo på, i alla fall inte för hennes studenter.

DALARNAS STUDENTKÅR: Hur ska Borlänge hantera att kvinnliga studenter känner sig otrygga?

Jag anser att uttalandet är ett uttryck för strukturell rasism , eftersom det skiljer på folk och folk. Att vissa studenter känner sig otrygga eller vill flytta väcker stora rubriker och skapar debatt. Förutsättningarna på Tjärna Ängar, den upplevda studiesociala miljön, blir bara viktig när det är inflyttade studenter som känner sig utsatta. Studenter som har ett boende i toppklass, gemensamhetslokaler, fräscha bostäder, trygghet, låsta dörrar. Studenter som sitter inne i sina rum och tittar ut på ”ghettot” som några av dem kallar det i trygghetsundersökningen som gjorts. En student säger att ”detta är inte Sverige!” och en annan tycker det är på tok för många invandrare i området, någon beskriver det som att bo i ett flyktingläger.

Läs även: Rektorn backar från uttalande om Tjärna Ängar – "Det var väldigt klumpigt uttryckt"

En student säger att ”detta är inte Sverige!” och en annan tycker det är på tok för många invandrare i området, någon beskriver det som att bo i ett flyktingläger.

Istället för att problematisera kring detta, bredda undersökningen och ta reda på mer så har Hilliges lutat sig på denna ”fakta” och därefter bestämt att Tjärna Ängar är ovärdigt att bo på. Vad säger det om högskolans sätt att se på de andra som bor i området, de som inte bara kan lyftas därifrån? De verkar man inte bry sig om, de anses inte vara riktigt lika mycket värda.

Läs även: Rektorn: "Inga studenter ska bo i Tjärna ängar". Högskolan Dalarna kräver att Borlänge kommun har anständigt boende för studenterna.

Läs även: Dalarna mot rasism upprörda över rektorns uttalande om Tjärna Ängar

Läs även: Dalarna mot rasism planerar manifestation

TV: Protester mot svartmålningen av Tjärna ängar

Mer om Dalarna mot Rasism

Det är inte bara ett fördomsfullt påhopp, det osar också av klassförakt. De socioekonomiska problemen blir en börda för de som tvingas leva nära men själva är från en annan bakgrund. Fördomar späs på och används som politiska argument och lösningen blir att flytta studenterna bort från fattigdomen. Helst ska hela högskolan flyttas från Borlänge till Falun.

Istället för att jobba för mer inkludering, utveckling, utbildning och jämlikhet så ska segregationen ökas, problemen gömmas och tas omhand av polis. De som lever i störst utsatthet ska helt enkelt lära sig att bete sig så att alla andra kan få leva ifred och inte behöva oroa sig.

Hilliges har bett om ursäkt, men det är inte värt mycket. Problemet kvarstår och rasisterna har fått vatten på sin kvarn. Ungdomarna vi träffar som fortfarande drömmer och längtar efter högskolan känner sig än mer utsatta. Ytterligare en institution, ytterligare en makthavare, har berättat för dem att deras område, deras bakgrund, inte är god nog. Det finns ingenting som ursäktar det.

Angelica Andersson, ordförande i Dalarna Mot Rasism

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons