Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för regeringen att hålla sitt löfte om statliga arbeten i Falun

/

Annons

För en vecka sedan meddelade det statliga Apoteksbolaget att distansapoteket i Falun läggs ned och att 45 anställda förlorar sina arbeten. Vi bör dra oss till minnes att distansapotekets placering var en kompensatorisk åtgärd från statens sida när man lade ned regementet I13 i Falun. Således, ett politiskt beslut från början vid omlokaliseringen och därefter ett rent bolagsinternt vid den nu förestående nedläggningen. Det är en ordning att ställa sig frågande till.

När det kommer till statliga arbetstillfällen har vi en väldigt tydlig utgångspunkt. Sveriges skattebetalare är fördelade över hela riket, således bör också de statliga arbetstillfällena vara det. Ett statligt arbetstillfälle för med sig skatteintäkter till kommunen och ökad konsumtion i det område där arbetstagaren bor. Det är en orimlig utgångspunkt att koncentrera alla statliga arbetstillfällen till en enda arbetsmarknadsregion, när skattekollektivet finns fördelat över hela riket. Mot bakgrund av detta är den nuvarande tillväxten och omlokaliseringen av statliga arbetstillfällen helt skev. Sedan 2008 har över 10 000 statliga jobb skapats i Stockholmsregionen. Myndigheter har själva fattat beslut om att flytta tillbaka verksamheter som genom politiska beslut en gång omlokaliserats i landet. Det duger helt enkelt inte. Den parlamentariska landsbygdsutredningen som nyligen presenterade sitt slutbetänkande var enig i konstaterandet att dessa tjänster bör utlokaliseras runt om i landet för att skapa en bättre balans i var och hur statliga arbetstillfällen finns representerade. Bara någon vecka efter att denna parlamentariska utredning läggs fram meddelar alltså Apoteksbolaget att man nu lägger ner verksamheterna i Falun och Hässleholm, för att flytta till större orter.

Detta vittnar om att regeringen inte är beredd att i praktisk handling stå upp för det man är med och uttalar i statliga utredningar. Om landsbygdskommitténs betänkande för regeringen är värd mer än pappret den är skriven på bör man snarast återkomma med svar på en viktig fråga som blivit än mer brännande sedan apoteksnedläggningen aviserats :

Hur är man beredd att agera för att Falun åtminstone ska få erhålla det antal statliga arbetstillfällen man kompensatoriskt utlovades efter att regeringen Persson lade ner regementet I13 år 2000?

Carl-Oskar Bohlin (M)

Ordförande Moderaterna i Dalarna och riksdagsledamot

Ann-Britt Åsebol (M)

Riksdagsledamot

Ulf Berg (M)

Ledamot i den parlamentariska landsbygdskommittén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons