Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens a-kassa är orättvis

/
  • För oss som fackligt aktiva ser vi varje dag att detta är en politik som slår direkt mot Sveriges löntagare. För att öka solidariteten och få till en annan politisk riktning krävs att vi byter regering, skriver Byggnads representanter i Dalarna där Anders Ax är ordförande.  Foto: Klockar Mattias Nääs

Annons

2008 införde den moderatledda regeringen en så kallad arbetslöshetsavgift i a-kassan. Ju högre arbetslöshetsrisken är bland en a-kassas medlemmar desto högre blir avgiften.

I dag innebär det till exempel att en hotellstäderska betalar 430 kronor i månaden medan en läkare betalar 90 kronor i månaden i avgift.

Folkpartiets ordförande Jan Björklund säger nu helt öppet att alliansens ursprungsidé med a-kasseavgiften är att den ska påverka fack och arbetsgivare när de förhandlar löner. Han säger att man inte ska driva upp lönerna i sin bransch så mycket att branschen inte tål det. Den borgerliga regeringen vill alltså stoppa löneökningarna och på sikt sänka dem genom höga avgifter i a-kassan.

Regeringen har genom denna höjning av a-kasseavgiften trängt ut nästan en halv miljon människor ur a-kassan. Förändringarna utmanar dessutom den fackliga solidariteten. En stark fackföreningsrörelse är en förutsättning för den svenska modellen och en ansvarsfull lönebildning. Det förutsätter att många är med och delar på risken, så att inte några drabbas orimligt hårt.

För oss som fackligt aktiva ser vi varje dag att detta är en politik som slår direkt mot Sveriges löntagare. För att öka solidariteten och få till en annan politisk riktning krävs att vi byter regering.

Naturligtvis vill vi att folk ska jobba och inte leva på a-kassa. Men om man blir arbetslös så vill vi inte att man ska tvingas gå från hus och hem och tvingas ta ett arbete till lägre lön och på så vis bidra till lönedumpning.

Målet är att 80 procent av löntagarna ska få ut 80 procent i ersättning vid arbetslöshet.

Om socialdemokraterna vinner valet höjs ersättningsnivån till 80 procent och taket till 930 kronor per dag från april 2011. Genom en skattereduktion sänks kostnaden för att vara med i a-kassan till 80 kronor i månaden för alla. Den sänkta kostnaden för a-kassan finansieras genom att förvärvsavdraget blir cirka 100-150 kronor lägre per månad.

Det är oerhört viktigt att vi värnar om välfärdssamhället och de trygghetssystem som vi tillsammans har byggt upp. Därför är varje röst på en förändrad politik helt avgörande.

Anders Ax

är ordförande i Byggnads Dalarna

Kim Söderström

är ombudsman och valansvarig

Lars Jonsson

är medlemsvärvare och valansvarig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons