Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CLOWNEN: De med mask som skrämmer folk är inte clowner - de är ovärdiga pajasar!

Artikel 7 av 16
Clownskräcken
Visa alla artiklar

Kontrasten mellan en snäll clown, alltid på de behövandes sida och de vansinnesdåd vi läst om: utklädda galningar som skrämmer förbipasserande från vettet är olustig, menar clownen Ivan Midjich.

Annons

Den senaste tiden har vi kunnat läsa om det djupt obehagliga fenomenet där människor klär ut sig till clowner och ofredar andra människor. Det har spridit sig från land till land enligt samma mönster. Fenomenet går att härleda dels till det närstående amerikanska Halloweenfirandet, dels till ett okänt antal obskyra Facebookgrupper där den ena idioten efter den andra hetsar varandra att klä ut sig och skrämma sina medmänniskor. En del går så långt att de begår brottsliga gärningar när de är utklädda.

Polisen har gått ut med varningar att det kan vara olagligt att klä ut sig, särskilt om syftet är att skrämma andra människor. Vi har också sett en mobilisering av vanliga människor som nu är beredda att starta medborgargarden för att jaga dessa falska clowner. Det är en oroväckande utveckling som inger olust.

Det är just kontrasten som väcker den största känslan av olust. Kontrasten mellan en snäll clown som roar vuxna och får barn att skratta, till några av de vansinnesdåd vi läst om: utklädda galningar som hoppar på motorhuvar och skrämmer förbipasserande från vettet. Eller beväpnade vettvillingar som skadat andra människor samtidigt som de bär en clownmask.

Kontrasten mellan en snäll clown, alltid på de behövandes sida och de vansinnesdåd vi läst om: utklädda galningar som hoppar på motorhuvar och skrämmer förbipasserande från vettet är olustig.

Vi seriösa clowner kallar inte såna här individer för clowner utan pajasar, vi tar starkt avstånd från beteenden ovärdiga oss clowner. En riktig clown är nämligen alltid snäll och skadar aldrig någon annan människa. Vi hittar självklart på hyss och bus, men bara om det är snällt och ingen blir rädd eller skadar sig. Vårt syfte i tillvaron är att få dig att skratta och le. Vi hjälper dig glömma vardagens bekymmer med tokiga upptåg och i våra famnar finns det alltid tid och plats för en varm kram.

Polisen: Tack och lov har vi inte skjutit någon clown än

Vi hjälper dig glömma vardagens bekymmer med tokiga upptåg och i våra famnar finns det alltid tid och plats för en varm kram.

Vi clowner finns överallt. Från det minsta barnkalas till den största cirkusen i världen. Vi har clowner på våra sjukhus för att roa barn som lider av obotliga sjukdomar. Vi har clowner som reser till världens oroshärdar, för att ge krigströtta barn en glimt av en annan värld. En bättre värld. Där de kan glömma sin verklighets fasor och tröstlöshet för en stund.

För det är vad vi clowner gör. Vi gör världen lite bättre överallt där vi drar fram, om så bara för en liten stund. Och vi står alltid på de behövandes sida. På de förtrycktas och de utsattas sida. Vi finns alltid där det är som mörkast för att sprida vårt lilla ljus av hopp till de som kanske börjat misströsta.

Och vi står alltid på de behövandes sida. På de förtrycktas och de utsattas sida.

Ryttare blev jagad av clowner i Falun

Clowner fortsätter att skrämma i Dalarna

"Vi ska visa att clowner är snälla"

Så kom skräckclownerna till Sverige

Därför dyker våra Clowner mot Nazister även upp i Stockholm den 12:e november, för att skydda vår huvudstad mot pajasarna i NMR som tänker marschera genom stan och sprida sin hatpropaganda. Överallt där människor vill sprida mörker finns det clowner som sprider ljus. Så ta på dig din röda näsa kära medborgare och kom och sprid ditt ljus också, så vi tillsammans kan jaga bort nazismens mörker.

Ur ljus föds hopp. Ur hopp föds förändring. Kom och var en del av detta hopp. Låt oss förändra världen. Tillsammans.

Ivan Midjich, clown nummer 7, Clowner mot Nazister

Läs mer DT debatt här

Ivan Midjich, clown nummer 7, Clowner mot Nazister är upprörd över clownattackerna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Clownskräcken

Clowner portas från flera krogar

TV+TEXT

Annons