Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bucht måste sluta gömma sig bakom strategier och utredningar

/
  • Kristina Yngwe, vice ordförande i Riksdagens Miljö- och Jordbruksutskott   Centerpartiets ledamot i parlamentariska landsbygdskommittén

Annons

Landsbygdsminister Bucht medverkade nyligen i Aktuellt och kommenterade den svenska landsbygdspolitiken. Den som hoppades på en handlingskraftig minister blev besviken. Istället hänvisades, liksom vid tidigare tillfällen, till den parlamentariska landsbygdskommittén som regeringen tillsatte våren 2015. Bara utredningen kommer så kommer allt lösa sig. På samma sätt resonerar ministern när det gäller åtgärder för lantbrukets och skogens utveckling. Här är det istället en livsmedelsstrategi och ett nationellt skogsprogram som kommer lösa allt när de väl presenteras.

Men strategier, utredningar och program löser inget. Det som krävs är faktiska åtgärder här och nu. I grunden handlar det om att ge Sveriges landsbygder och dess invånare makt och resurser att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. En bärande värdering i Centerpartiets arbete är tron på människans vilja och förmåga att ta ansvar för sig själv och för andra. Denna kan aldrig ersättas av statliga åtgärder. Därför måste en ny landsbygdspolitik präglas av frihet och förtroende. Rensa bort onödigt regelkrångel och hämmande pålagor, bygg vidare på den kraft som finns ute i bygderna. Några saker kan regeringen sätta igång med direkt:

Återför värdet av platsbundna naturresurser enligt norsk modell. Detta ger kommunerna makt att skapa och utveckla sin egen attraktivitet.

Underlätta regelverk för kommuner att kunna samverka istället för att tvinga fram en kommunsammanslagning vilket regeringen nu tyvärr verkar förbereda för.

För staten närmare medborgarna genom att delegera myndighetsuppgifter till lokala servicekontor.

Använd regionreformen som ett tillfälle att förflytta makten från Stockholm ut i landet, till decentraliserade statliga myndigheter men framförallt till de folkvalda parlamenten och kommunerna.

Strandskyddet måste omarbetas, och de riksintressen som täcker mer än hälften av Sveriges yta måste bli än mer ändamålsenliga så att fler attraktiva boenden kan utvecklas på landsbygden.

Värna landsbygdsbornas rätt att driva företag och bruka mark utan nya inskränkningar från staten. Äganderätten är och har varit en pelare på vilken vårt samhälle bygger.

Bygg vidare på potentialen i ett samhälle som bygger på den gröna kolatomen från jord och skog istället för den svarta från fossila bränslen. Genom tydliga och ambitiösa spelregler för en grön omställning och genom bättre villkor för de gröna näringar som ska leverera råvarorna.

Bucht måste börja inse att det inte är den parlamentariska utredningen som sitter i regeringen. Det gör landsbygdsministern själv. Vårt ansvar som ledamöter i kommittén är att komma med konstruktiva tankar och lösningar kring hur landsbygden kan utvecklas. Men regeringens ansvar är att lägga faktiska förslag och driva igenom politik. Att ständigt skjuta åtgärder på framtiden i väntan på strategier och utredningar är inte att visa ledarskap.

Det är att gömma sig undan sitt ansvar.

Kristina Yngwe

Vice ordförande i Riksdagens Miljö- och Jordbruksutskott

Centerpartiets ledamot i parlamentariska landsbygdskommittén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons