Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bohlin och Moderaterna är ute på hal is

/

Annons

Den senaste veckan har Moderaternas partiledare samt ledande moderater runtom i landet yttrat sig positiva till ett samarbete med Sverigedemokraterna. Anledningen sägs vara att de vill få genomslag för moderat politik och anser därför att de borde söka stöd hos Sverigedemokraterna. Ett parti, vars företrädare vecka efter vecka hamnar i skandaler med rasistiska, antisemitiska, islamofobiska och sexistiska förtecken, trots att deras kängor nu bytts ut mot kostymer.

Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin är en av dem som stämt in i kören. På förintelsens minnesdag den 27:e januari blev det klart att Moderaterna på allvar vill normalisera ett parti vars talmanskandidat poserat med Waffen-SS veteraner (Beväpnade SS).

Det är lätt att bli irriterad över hur det blåa blir allt brunare, men manegen var krattad sedan länge och moderaternas systerpartier runtom i Norden och Europa har gått samma väg. Genom att föra en aggressiv retorik om Sveriges förorter, föreslå brottsstatistik utifrån etnicitet och avhumanisera tiggare, har de lagt grund för det vi i dag blir chockerade över, det vill säga uttalanden om att Moderaterna vill skapa en politisk kris, till vilket pris som helst.

I en DT-intervju med Carl-Oskar Bohlin (19 jan) nämner han bland annat förslag på bankskatt, skatt på arbete och ett ökat utanförskap som anledningar till varför det är så viktigt att skapa en kris med mindre än halva mandatperioden kvar. Tidigare har även frågan om vinstjakten i välfärden nämnts.

Dessa argument visar verkligen vilken politik moderaterna står för, men också vilket hyckleri som genomsyrar Moderaternas politik och politiska strategi.

Det så kallade utanförskap som Carl-Oskar Bohlin nämner är resultatet av en högerpolitik där skattesänkningar på 140 miljarder kronor per år ledde till ökade klassklyftor och prioriterades före nödvändiga investeringar i välfärd, järnvägen samt satsningar på landsbygden och förorterna. I stället för att satsa på bostadsbyggande, satsade moderater landet runt på att ombilda allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter. Carl-Oskar Bohlin och moderaterna är därmed direkt skyldiga till de problem som förvärrats med det så kallade utanförskapet.

Carl-Oskar Bohlin och Moderaterna är ute på hal is. De gör allt för att locka tillbaka den majoritet av SD-väljare som gått över från Moderaterna, utan hänsyn till att konsekvenserna blir en regeringskris som skapas på felaktiga grunder.

Jag minns när Moderaterna på ett populistiskt sätt basunerade ut att de ska ta ansvar för Sverige. Periodvis användes det begreppet mer än något annat i svensk politik. Visserligen var det ett sätt att slippa beröra politiska frågor på ett djupare plan, men om vi ska tala moderatspråk så vill jag vara tydlig. Detta är inte att ta ansvar för Sverige, Carl-Oskar Bohlin!

LÄS ÄVEN: Carl-Oskar Bohlin stöttar partiledningens plan för att störta regeringen med hjälp av SD

Daniel Riazat (V)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons