Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilismen har blivit en kassako

Annons

Miljöpartisten Magnus Gabrielsson är upprörd över Skattebetalarnas kritik av bensinskatten (Falu-Kuriren 20/2). Vi vänder oss mot att två tredjedelar av priset vid pump är skatt och att skatten från och med i år skruvas upp automatiskt år för år – utan debatt och beslut i riksdagen.

Magnus Gabrielsson anser att det är sorgligt att kritisera detta, eftersom bilismen bidrar till klimatförändringen och andra miljö- och hälsoproblem. Men enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut betalar bilisterna redan dubbelt upp för samhällskostnaderna de orsakar.

Bilismen har blivit en kassako för staten, men det är bekvämare att motivera skattehöjningarna med miljöargument. Det hänger inte ihop. Det visar Magnus Gabrielssons egna argument. Han menar dels att den automatiska höjningen av bensinskatten ska göra vettigt för den egna plånboken att vara miljösmart – en omskrivning för att inte åka bil. Samtidigt menar han att bilen är viktig i vardagen. Det betyder att det ska svida mer i plånboken att få vardagen att gå ihop. Det tycker vi är orimligt.

Christian Ekström

Vd Skattebetalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons