Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BENSINPRISET: Sluta straffbeskatta bilismen

/

Varje dag sätter sig miljontals människor i bilen för att åka till jobbet eller uträtta ärenden. Det är inte billigt, mer än hälften av priset vid pump är skatt, men för många saknas alternativ. Nästan varannan svensk skulle få problem att bo kvar i sitt hem utan bil. En förkrossande majoritet av alla inrikes resor går på våra vägar. I många fall finns inga realistiska alternativ.

Annons

Men infrastrukturminister Anna Johansson (S) gillar inte vad hon ser. Hon säger att bensinen är för billig och vill skapa tryck så att alla som är beroende av bilen ändrar sina resmönster. Det spelar ingen roll att bilismen genom beskattning redan kompenserar mer än väl för miljöpåverkan, vägslitage och olyckor eller att de klimatpåverkande utsläppen från bilarna blir allt mindre.

Ökat tryck är på politikerspråk oftast synonymt med att höja skatten. Alltså den skatt som redan i dag gör att en bra bit mer än sextio procent av literpriset flyter rakt in i statskassan.

Anna Johansson har i dagarna fått mycket kritik för sitt uttalande. I ett förtydligande till Dagens Industri säger ministern att Några ytterligare höjningar av bensin- och dieselskatterna utöver de som är beslutade planeras inte.

Nyckelordet i meningen är beslutade. Man skulle kunna tro att det betyder att regeringen kommer att ligga lågt framöver. Men sanningen är att skatten på drivmedel kommer att höjas varje år framöver, utan att det krävs några nya beslut i riksdagen.

Nästa år träder regeringens nya indexmodell i kraft. Den innebär att skattesatserna som omräknas efter den allmänna prisutvecklingen (KPI) nu ska kompletteras med ett påslag med två procentenheter. Skatten stegras alltså per automatik.

I statsbudgeten för 2017 framgår att regeringen höjer skatten på bensin med 24 öre per liter och med 21 öre per liter för diesel. Året därpå blir det lite till och så ännu lite till året därpå. Så kommer det att rulla på.

I år höjdes skatten på en liter bensin med sextio öre och i fjol med 28 öre. Med regeringens politik är Sverige på väg i rak riktning mot att få världens högsta bensinskatt.

Vet du vad, Anna Johansson? Jag och många med mig gillar inte vad vi ser. Om det är något tryck som borde öka så är det på regeringen att sluta straffbeskatta bilismen.

Christian Ekström

Vd Skattebetalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons