Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÄTA SYRSOR: Därför blir pannkakor och pepparkakor godare med insekter

/
  • Josefin Strömberg vill få svenskarna att äta malda insekter. Därför producerar hon nu mjöl gjort på syrsor.
  • Syrsor innehåller massvis med protein och är framtidens föda, menar Josefin Strömberg.

Vet du om att den globala köttindustrin står för 18 procent av världens koldioxidutsläpp? Vill man göra en insats för klimatet är ett viktigt steg att undvika kött. 

Annons

Men det finns ett miljövänligt, näringsrikt och gott alternativ som kommer revolutionera matkulturen: insekter. Du behöver alltså inte välja bort animaliska livsmedel helt och hållet för att äta miljövänligt.

>> Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android <<

Insekter innehåller dubbelt så mycket protein som nöt, fläsk och kyckling. Dessutom är det gott, rätt tillagat. Jag äter själv insektsmat flera gånger i veckan. Pannkakor, knäcke, pasta och pepparkakor är exempel på mat som blir godare med insektsmjöl tillsatt. 

LÄS MER: Bor du på landet och kör bil? Då borde du äta vegetariskt till lunch!

Det krävs runt 12 gånger mer föda för att få fram ett kilo nötkött jämfört med ett kilo insekter, uppfödning av gris leder upp till 100 gånger större utsläpp av klimatgaser och arealen som tas i anspråk för insektsodlingar är minimal jämfört med köttproduktion. Det visar en FN-rapport från 2013.

Man måste förklara för konsumenterna att äta insekter inte bara är bra för deras hälsa, utan även för planeten skriver FN.

Vi äter väldigt mycket kött i Sverige, drygt 87 kilo per person och år i snitt. Men sista året har märkts en minskning och en Sifo-undersökning visar att drygt var femte svensk säger att de äter mindre kött för att minska sin egen klimatpåverkan.

LÄS MER: Minska din klimatångest med en rejäl garderobsrensning

Vi älskar den uppmärksamhet vi får när vi räddar världen

Tidigare var jag vegetarian. Vegetarianer är ofta pålästa om näring, och vissa ämnen kan vara svåra att få i sig utan tillskott, exempelvis B12 och järn. Insekter, exempelvis syrsor, är rika på dessa ämnen. Vi som är vegetarianer av miljöskäl kan med gott samvete komplettera grönsaker med insekter för att lösa eventuella näringsutmaningar. Vi som vill äta klimatsmart men som inte har något emot animaliska livsmedel kallas ibland flexitarianer, och vi blir bara fler.

Tyvärr kan vi flexitarianer i dag inte välja att äta insekter, i alla fall inte om vi bor i Sverige. Det har Livsmedelsverket satt stopp för. Men när jag var i London för en månad sedan kunde jag köpa insektmat i butikerna. Detsamma gäller i Belgien, Holland, Frankrike och Italien. Sverige ligger tyvärr efter.

Livsmedelsverket har valt en tolkning av EU-bestämmelserna som innebär totalstopp för insekter som mat. Motsvarande myndigheter i andra länder har gjort precis tvärt om.

Om inte Livsmedelsverket tänker om kommer det att dröja innan vi som vill sluta äta kött för miljöns skull har insekter som alternativ i livsmedelsbutikerna. Det gör mig upprörd.

Svenska politiker och myndighetspersoner lyfter titt som tätt fram vårt land som världens mest miljöprogressiva. Ska vi leva upp till det krävs att Livsmedelsverket tänker om och om det inte sker är det dags att politiker som värnar klimatsmart nytänkande agerar omgående.

Det hög tid att alla matälskare, träningsintresserade och miljömedvetna får testa hur gott, nyttigt och enkelt det är med insekter.

Josefin Strömberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons