Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÅRETS SAKHAROVPRISTAGARE: Yazidiska kvinnor som var sexslavar hos IS

/
  • Nadia Murad Basee Taha, på bilden, samt Lamiya Aji Bashar är mottagare av årets Sakharovpris – Europaparlamentets pris för tankefrihet. Dessa kvinnor har båda, liksom över 6 000 andra yazidiska kvinnor, levt som sexslavar under fångenskap av Daesh/IS, skriver Liberalernas Europaparlamentariker Cecilia Wikström.

Mottagare av årets Sakharovpris – Europaparlamentets pris för tankefrihet – är Nadia Murad Basee Taha och Lamiya Aji Bashar. Kandidater som jag och mina liberala kollegor har verkat för ska tilldelas priset som delas ut vid plenarsessionen i Strasbourg i december. Dessa kvinnor har båda, liksom över 6 000 andra yazidiska kvinnor, levt som sexslavar under fångenskap av Daesh/IS och sett stora delar av sina manliga familjemedlemmar mördas av samma terrororganisation. I dag är de talespersoner för den yazidiska minoriteten och arbetar med kvinnor och barn som utsatts för Daeshs skoningslösa ondska.

Annons

Dessa kvinnor har förtjänat priset, delvis på grund av sin modiga kamp, men också för att uppmärksamma det pågående folkmordet på yazidier och det systematiska sexuella våldet mot kvinnor av terrororganisationen. Det gör mig därför otroligt stolt och glad att den liberala gruppens kandidater vann priset.– är Nadia Murad, Basee Taha och Lamiya Aji Bashar. Kandidater som jag och mina liberala kollegor har verkat för ska tilldelas priset som delas ut vid plenarsessionen i Strasbourg i december. Dessa kvinnor har båda, liksom över 6 000 andra yazidiska kvinnor, levt som sexslavar under fångenskap av Daesh/IS och sett stora delar av sina manliga familjemedlemmar mördas av samma terrororganisation. I dag är de talespersoner för den yazidiska minoriteten och arbetar med kvinnor och barn som utsatts för Daeshs skoningslösa ondska.

Dessa kvinnor har förtjänat priset, delvis på grund av sin modiga kamp, men också för att uppmärksamma det pågående folkmordet på yazidier och det systematiska sexuella våldet mot kvinnor av terrororganisationen. Det gör mig därför otroligt stolt och glad att den liberala gruppens kandidater vann priset.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att hon vill arbeta för att FN:s säkerhetsråd i vilket Sverige nu sitter efter en smutsig kampanj av den sittande regeringen ska hänskjuta fallet Daesh/IS till den Internationella brottsmålsdomstolen, ICC. Experter på internationell rätt är kritiska till denna lösning. ICC har redan en lång rad komplicerade fall på sitt bord, och internationella brottsmål är tyvärr inget som historiskt sett har gått snabbt. Vidare faller terrorrelaterad brottslighet utanför ICC, vilket naturligtvis är ett problem.

I stället finns det två konkreta åtgärder. Den ena är upprättandet av en enskild krigstribunal med det explicita syftet att åtala Daesh för deras brott mot mänskligheten genom FN:s säkerhetsråd med stöd av kapitel sju i FN-stadgan. Den andra är att mer effektivt åtala de krigsförbrytare som befinner sig inom EU. Internationella rättegångar mot Daesh skulle innebära ett första steg mot internationell rättvisa för alla de som fallit offer i regionen oavsett förövare.

Det är tyvärr inte helt osannolikt att krigsförbrytare kommer försöka ta sig in i EU för att söka asyl. Därför är ett bättre samarbete mellan migrationsmyndigheter och åklagarmyndigheter helt nödvändigt. I Tyskland lämnades 2 000 fall över från migrationsmyndigheten till åklagarmyndigheten under 2015, när misstanke om brott förelåg.

En yazidisk delegation besökte Europaparlamentet för några veckor sedan och delade med sig av sina mardrömslika upplevelser. Deras hopp står nu till det internationella samfundet. Som de rättsliga processerna ser ut i dagens Irak, är nationella åtal där inte ett alternativ. Om Sverige på riktigt ska kalla sig en humanitär stormakt med en feministisk utrikespolitik, måste vi agera nu. Låt oss stå upp för Nadia Murad Basee Taha och Lamiya Aji Bashar, och alla andra som fallit offer för Daesh brott. Straffrihet är inte ett alternativ.

Cecilia Wikström (L)

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons