Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är alla jobb lika viktiga? (MP)

Annons

Jobbfrågan är den stora frågan i årets val, jobb till varje pris skulle man kunna säga. Och visst är det viktigt att ha ett jobb att försörja sig på och att utvecklas med. I finansministerns budget kan man exempelvis läsa att högerpartierna skapar nya jobb till en kostnad av fyra miljoner per jobb genom skattesänkarmetoden.

Att den rödgröna oppositionen skapar minst tio gånger så många jobb för samma pengar genom stöd till kommunsektorn har medierna valt att tysta ner. Men det finns en central frågeställning som inte debatteras men som borde vara viktig när man väljer metod. Den fråga jag tänker på är huruvida skattemedel ska användas för att skapa jobb där det finns behov eller där det finns resurser.

Med det perspektivet blir jobbfrågan också avgörande för vilken typ av grundläggande värderingar vårt samhälle ska vila på. Är alla människor lika värda? Ska vi värna om de utsatta och svaga? Eller ska vi ha ett samhälle där klyftorna ökar och som gynnar vissa utvalda?

Låg- och medelinkomsttagarna har fått skattesänkningar som gör att de flesta klarar de kostnadsökningar högerpolitiken innebär men köpkraften har bara ökat marginellt för de flesta. Höginkomsttagarna däremot har fått stora skattesänkningar, inte minst genom den nya fastighetsskatten, vilket gör att det är dessa som kan nyttja Rut och Rot. På det sättet har höginkomsttagarna fått makten att styra samhällets resurser till marmorgolv, bubbelpooler eller handbyggda köksinredningar.

Om det istället satsas på jobb där behoven finns kan till exempel byggjobb skapas genom att renovera slitna skolbyggnader, vårdcentraler och sjukhus. Då fördelas de statliga finanserna så att alla får del av dem istället för att det gynnar vissa utvalda.

Om det satsas pengar på skolan med fler lärarjobb, kommer fler elever att klara skolan bättre. Speciellt om pengarna riktas till elever med extra behov. Då får vi färre ungdomsproblem i samhället och fler kommer ha möjlighet att uppnå alla positioner i samhället. För att värna om de svaga och utsatta i samhället, kan de statliga finanserna användas till att bygga ut äldreomsorgen, skapa fler jobb för funktionshindrade, med mera.

Att satsa på att skapa jobb där behoven finns ger en mer långsiktig och samhällsnyttig effekt. Att skapa jobb där resurserna finns är kortsiktigt och mer tveksamt ur ett nyttoperspektiv. Den 19 september avgör du om höginkomsttagarna ska få fortsätta bestämma vilka jobb som ska skapas eller om du vill att behoven ska få styra de nya jobben.

Jan Lindholm

från Falun är riksdagsledamot för Miljöpartiet de gröna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons