Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annie Lööf (C): Låt inte Sverige klyvas, Stefan Löfven

Annons

I veckan avslutar Stefan Löfven en veckas resa genom ett Sverige som klyvs. Jag välkomnar att fler nu vill diskutera hur hela Sverige ska kunna utvecklas och hålla ihop. Det har vi i Centerpartiet gjort i över hundra år. För landsbygdens skull håller jag också tummarna för att statsministerns intresse håller i sig längre än förra gången. För senast Stefan Löfven gjorde ett besök på en bondgård tog han på sig lågskorna och åkte till ett lantbruk precis intill Drottningholm i Stockholm. Och sedan blev det tyst, i flera år.

Jag hoppas innerligt att regeringen inser att det viktigaste inte är var man har sina politiska möten, utan var man har sina politiska prioriteringar. Och när det gäller att prioritera landsbygden och att skapa förutsättningar för en positiv utveckling i hela landet är det tydligt att det behövs en annan riktning på politiken än den socialdemokratiska. Det är därför det behövs ett nytt ledarskap för Sverige.

Sverige behöver ett nytt ledarskap för jobben i hela landet. För Centerpartiet är det självklart att alla jobb behövs, även de på landsbygden. Centerpartiets ekonomiska politik skulle stärka den svenska arbetsmarknaden och skapa förutsättningar för fler jobb i såväl storstäder som på landsbygden. Nya beräkningar från analysföretaget WSP har visat att vårt förslag om att införa ett ingångsavdrag skulle ha stora jobbskapande effekter. Ingångsavdraget innebär att vi tar bort arbetsgivaravgiften under de två första åren en person befinner sig på arbetsmarknaden, enligt WSP skulle det skapa 12 000 nya jobb på landsbygden.

Vi vill dessutom göra det mer lönsamt att arbeta, göra det enklare och billigare att anställa och förbättra villkoren för de svenska företagen. Här väljer Socialdemokraterna en annan väg. Man kapar i rotavdraget, höjer skatterna på jobb och företag med över 30 miljarder och vill införa en kilometerskatt. Detta är en politik som slår särskilt hårt mot företagandet på landsbygden.

Sverige behöver ett nytt ledarskap för en välfungerande infrastruktur i hela landet. För Centerpartiet är det självklart att allt det värde som skapas i skogen, på åkrarna och i fabrikerna ska kunna transporteras dit det behövs. Men det är också självklart att de landsbygdsbor som arbetspendlar ska ha bra förutsättningar för att komma hem i tid till både middag och nattning. För detta krävs investeringar. Centerpartiet satsar därför mer än regeringen på underhåll och upprustning av det svenska järnvägsnätet och vill bland annat se en närtidssatsning på de lokala och regionala järnvägarna.

Sverige behöver ett nytt ledarskap för en god tillgång till service i hela landet. Idag ser vi att allt för många lokaler för samhällsservice och näringsverksamhet står tomma på landsbygden. Alla vi som är uppväxta på landsbygden vet hur lanthandeln, postbudet och verkstaden får vardagen att fungera. Men vi vet också att det är sociala mötesplatser av stor betydelse för väldigt många människor. Här diskuteras Allsvenskan och Melodifestivalen. Här beklagas det över åkommor och gratuleras på födelsedagar. Här möts människor. Centerpartiet vill därför att den näringsidkare som startar verksamhet i en lokal som stått tom i mer än ett år på landsbygden ska slippa betala fastighetsskatt under tio år. Det skulle skapa möjligheten att upp till 10 000 lokaler som idag står tomma på den svenska landsbygden återigen skulle fyllas med verksamhet. Det skulle innebära fler mötesplatser, bättre service och en ökad framtidstro.

Den svenska landsbygden har all möjlighet att blomstra, men då krävs politiskt ledarskap. Under den gångna veckans resa genom Sverige har Stefan Löfven talat sig varm för sitt utlovade samhällsbygge. Men när man granskar politiken visar det sig tyvärr mer bli ett fuskbygge där stora delar av samhället lämnas efter. Centerpartiets utgångspunkt är istället att hela Sverige ska utvecklas. För oss kommer landsbygden aldrig att bara vara ett resmål. För oss är landsbygden vårt hem och våra rötter. Vi vet vilka möjligheter som finns och vi vet vilka förutsättningar som krävs. Vi ser ljust på framtiden för den svenska landsbygden. Vi vet att den regionala klyvningen kan stoppas, men då krävs ett nytt ledarskap för Sverige.

Annie Lööf

Partiledare Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons