Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna inför 2012

Annons

Nytt år och nya möjligheter, även för Dalarna. Men förvisso också begränsningar. Från det gamla året tar vi med oss osäkerheten om en ekonomisk utvecklingen, både nationellt och internationellt. Så också kravet på fortsatta besparingar i landstinget i ambitionen att få Dalarnas sjukvård i ekonomisk balans. Det handlar också om kommunala budgetar som i många fall bygger på önsketänkande om skattekraftens förmåga att täcka in alla nya utgifter som kan dyka upp under 2012. Misslyckas regeringen med sin sysselsättningspolitik kan det nya året bli en prövningens period.

Finansminister Anders Borg har redan deklarerat att det för närvarande inte är aktuellt med något ytterligare jobbskatteavdrag för att stimulera arbetslinjen. Därmed infinner sig frågeställningen hur alliansen avser att möta en utveckling där den ekonomiska tillbakagången blir markant och spär på arbetslösheten, inte bara bland unga? Färre i jobb ger också mindre skatteintäkter, både till staten och till kommunerna. Fjolårets brist på politisk idérikedom var påfallande, och från oppositionen, särskilt från det största oppositionspartiet, är inte mycket annat att vänta än dyra satsningar på infrastruktur.

Men låt oss i dag koncentrera intresset till Dalarnas utvecklingsplaner. Statens främsta representant i länet, landshövding Maria Norrfalk, har inför årsskiftet deklarerat att hon hyser goda förhoppningar om länets möjligheter att utvecklas positivt genom Dalarna framskjutna position inom sektorn grön energi. Det finns anledning att dela hennes optimism, men det är mer osäkert hur en realistisk tidtabell ser ut mot bakgrund av en stagnerande nationell ekonomi. Region Dalarna, som representant för landstinget och länets 15 kommuner, har sjösatt flera projekt för att utveckla länet. Det så kallade ”fjällpaketet” är ett viktigt inslag när det gäller besöksnäringen, men angelägnare är att regionen har beredskap att biträda näringslivet när det gäller infrastrukturfrågorna för den gruvindustri som vi ser pånyttfödas i Dalarna.

Den sammantagna bilden av länets utvecklingspotential är spretig. Beroendet till basindustrin är fortfarande betydande. Samtidigt behöver näringslivet en utveckling av ny teknik för att hänga med. Den stora utmaningen handlar ändå om den offentliga sektorn. Under förra året blottlades många brister, både inom skolan och äldreomsorgen. Men lösningen på problemen uppvisar ingen enhetlig lösning. Det är ett allvarligt problem att ta itu med under 2012.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons