Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakgrund om Juholt: Detta har hänt

Håkan Juholt har haft problem ända sedan han valdes till partiordförande på en extrakongress i Stockholm den 25 mars 2011.

Annons


Redan i sitt installationstal hävdade han att de stora fackförbunden och partiet skulle överlägga om pensionssystemet, vilket avvisades från fackligt håll.
Några dagar efter att han valts avslöjades att hans sambo är dömd för bedrägeri, vilket Juholt aldrig berättade för valberedningen.
Den stora smällen kom när det blev känt att sambon bott i flera år på skattebetalarnas bekostnad i den gemensamma lägenheten. En förundersökning inleddes men lades ned. Andra anklagelser gällde fusk med bilersättningar och en studieresa till Vitryssland.
I september blev det stor kalabalik i riksdagsgruppen när det första utkastet till budgetmotion inte innehöll en höjning av a-kassan. Uppgifterna om hur detta gick till har varit många och motstridiga. Frågan lever fortfarande och har behandlats på VU-mötet.
Den första stora prövningen kom när VU i oktober fick sitta i sex timmar för att komma fram till att man fortfarande hade förtroende för Juholt.
Trots att man sade sig ha det fortsatte den interna kritiken mot Juholt. Partistyrelseledamoten Anders Johansson sågade honom totalt efter en intervju i SR:s Ekot där Juholt enligt honom gav dåliga och svajiga svar i en rad centrala politiska frågor. Det tidigare statsrådet Thomas Östros vägrade sedan i SVT att svara på om han har förtroende för Juholt.
Ett återkommande problem för Juholt har varit att han påstått saker som sedan visat sig felaktiga. Detta har gått så långt att det nu ingår i svenska språket att göra en juholtare. Han har bland annat sagt att andelen socialbidragstagare är den högsta på 35 år. Korrekt siffra är tio år. Han har sagt att Sverige har värre skolsegregation än USA, vilket Skolverket avvisat.
I veckan kom Juholt efter en månads semester tillbaka "som en ny människa" men klantade till det på en gång när han i Sälen anklagade regeringen för att ha gjort upp med Sverigedemokraterna redan 2009, när partiet inte fanns i riksdagen.
Opinionsstödet ökade något i början av Juholts partiledarskap men har nu rasat till aldrig tidigare skådade nivåer, under 25 procent.
I torsdags och fredags möttes VU för att diskutera situationen. Inför mötet hade några S-distrikt krävt Håkan Juholts avgång, men efteråt sade partisekreteraren Carin Jämtin att VU har fortsatt förtroende för honom. Juholt själv mötte inte medierna utan åkte till Oskarshamn. Sent på fredagskvällen kom beskedet om att han ska hålla en pressträff i Oskarshamn på lördagseftermiddagen.

(TT)

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons