Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att baktala valsystemet

Annons

Brev till ledarsidan/Valet

Att baktala valresultatet är en, om än inte så vacker, del av det politiska spelet. Demonstrationer mot normaliseringar av a-kassan lika så, men när partisekreteraren för det socialdemokratiska partiet hänger på Göran Greiders infall om behovet av att återgå till treåriga mandatperioder har debatten verkligen kantrat. I det sammanhanget är ”1400” rösters argumentet inte oväntat på något sätt.

Det är ett fåtal länder som nyttjar systemet med treåriga mandatperioder, Mexico, Filipinerna, och Taiwan är exempel nog. Faktum är att fler länder har femåriga mandatperioder. Den treårig mandatperioden utgör som vi ser det en stor risk, och det är att politiken blir ännu mer av populism och fina valslogans, och mindre ideologi och innehåll. Ett av de starkaste argumenten för fyra år är att det då finns en chans att förverkliga lite av den ideologiska riktning som fick folkets stöd vid allmänna val, och det är detta Ulvskog och Greiders vänder sig mot.

Sen är det nog mest okunnighet bakom talet om en valkrets, att önska ett ”winner takes it all system”, vanligast som såkallat majoritetsval i enmansvalkrets brukar innebära slutet för mindre partier, och pluralismen i de styrande församlingarna. Se på England! Det svenska valsystemet är smart och vilar på tre fundament, proportionalitet, regional representativitet och stabilitet.

”Folkviljan skall inte genomföras, och trygghetssyndromet får inte botas” kunde de lika gärna hävda, ty det är vad innebörden av vad en återgång till treårsystemet skulle innebära, och likaså ett avskaffande av de proportionella valen i flermansvalkrets.

JONAS HILLERSTRÖM

SVEN BRUMMER

Jonas Hillerström från Borlänge är lärarstuderande och ordförande för KDU Dalarna och Sven Brummer, Maastricht, är juridikstuderande med volontärarbete som passion.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons