Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operan kan rädda Dalhalla

Kungliga Operan har långt gångna planer på ett gästspel i Dalhalla nästa sommar och ett längre samarbete med arenan 2013-2015. Parterna vill samarbeta om operauppsättningar, konserter och eventuellt operetter.

Hela Dalhalla behöver en nystart, vilket inkluderar verksamhetsområdet Dalhalla Opera. Efter framgångarna med Trollflöjten, som faktiskt gick ihop ekonomiskt, fanns inget driv i operaverksamheten.

Vd:n Håkan Ivarson slutade. Det gjorde också den konstnärlige ledaren Stefan Sköld. Men Dalhallas ledning vill fortsatt ge operakonsten en roll i arenan, för att Dalhalla byggdes för opera, för att konstformen är intressant och viktig och för att opera är Dalhallas chans att nå ut internationellt.

Region Dalarnas åtagande att stödja operaverksamheten med lika mycket som staten går in med är klart sedan länge, liksom stödet från kulturpolitiker i riksdagen från olika partier.

När Kungliga Operan redovisade sin syn på nationalscenuppdraget i april öppnade operachefen Birgitta Svendén en dörr på glänt för gästspel och samproduktioner. Operan ska starta ett samverkansforum med arrangörer ute i landet. Kulturministern har i riksdagen förklarat att hon inte vill beordra Operan att spela i Dalhalla, utan att aktörerna själva måste vilja göra något tillsammans.

Det vill de uppenbarligen. Produktionsbolagets ordförande Leif Borgert räknar med att en gemensam ansökan lämnas in till kulturdepartementet under hösten. Möten mellan Dalhalla och Operan i mars och häromveckan har resulterat i att planerna på samarbete tagit allt mer form.

– Vi är inte längre i läget att vi diskuterar om vi ska eller inte ska samarbeta. Nu håller vi på att planera hur det skulle gå till praktiskt. Vi räknar på saken på varsitt håll, konstnärlig personal funderar över vad som passar i Dalhalla och den tekniska chefen på Operan kommer inom kort till Dalhalla för att bedöma de tekniska förutsättningarna, säger Borgert.

Dalhalla vill att Tobias Ringborg ska fortsätta som konstnärlig ledare för operaverksamheten. Något formellt avtal om det är ännu inte påskrivet.

– Operan behöver komma ut i landet och Dalhalla behöver gästspel. Vi borde kunna mötas i detta. Tanken har funnits länge, men nu börjar vi bli mer konkreta, säger Ringborg.

Han vill se de riktigt grandiosa operaverken uppföras i Dalhalla igen och exemplifierar med Aïda.

– Man kan tänka sig att färdiga uppsättningar kommer till Dalhalla men ännu intressantare vore att göra specialuppsättningar för arenan som sedan kan göras om och sättas upp på Stockholmsoperan.

Ringborg menar att Hovkapellet, Operakören och solisterna också kan ge stora konserter, exempelvis Verdis rekviem, mellan två kvällar med operaföreställningar.

– Jag hoppas Operan ska kunna komplettera Dalhallas egna produktioner.

Ringborg anser att ett samarbete med Operan är så nära att det är ett mindre problem att lösa än det akuta ekonomiska läget för arenan som sådan.