Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operafest med socialt patos

I dag börjar Dala-Floda Operafest. Stora operastjärnor från hela världen besöker Dala-Floda och sjunger tillsammans med lokala artister. Hela operafesten har ett underliggande politiskt och antirastiskt budskap.

– Jag brukar säga att detta är den lilla festivalen med det stora hjärtat. Mitt budskap är att nå ut till alla, säger Anna Eklund-Tarantino som är ambassadör för Operafesten i Dala-Floda.

Hon bor själv deltid i Dala-Floda och det var efter att hon köpt hus där som idén om att göra något för bygden föddes.

– När jag flyttade hit blev jag verkligen mottagen med öppen famn. Nu hjälper många här till som volontärer, berättar hon.

Anna Eklund-Tarantino tycker att förankringen till Dala-Floda och Dalarna är nödvändig.

– Jag känner mig trygg med att driva ett så stort projekt här. Dalarna är mitt landskap och jag älskar det innerligt. Dala-Floda är vackert och oförstört.

Operafesten i Dala-Floda bjuder först och främst på egna produktioner. Viktiga programpunkter är till exempel ”Tosca” och ”Dido och Aeneas”.

– Vi gör Tosca som ett charmigt kammarspel och det finns ett antirasistiskt budskap, säger Anna Eklund-Tarantino.

I kväll ges ”La Gioconda”, som är ett gästspel av Skånska Operafabriken

– Det är stort att vi har fått hit ”La Gioconda”, den spelas inte så ofta i Sverige. Jag har själv ett konstnärligt finger med i spelet i allt förutom just den.

I flera av produktionerna deltar stora operastjärnor från hela världen tillsammans med lokala artister. En grupp ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder gör i stort sett själva operan ”Han som försvann”. Ett par av dem är också med i en scen i ”Dido och Aeneas”.

– Det är skönt att kunna blanda. Jag vill ju hålla en hög nivå, professionella sångare kan hjälpa såväl mindre erfarna sångare som funktionshindrade och få dem att lyfta.

För Anna Eklund-Tarantino är en viktig del av operafesten att alla ska känna sig delaktiga. Alla ska få vara med – såväl sångare som publik. På lördagen ges en gratiskonsert på ICA.

– Även om man inte vet vad opera är och går in på ICA för att köpa snus så kan man få en första introduktion, säger hon.

Hela operafesten har ett underliggande politiskt och antirastiskt budskap.

– Allt jag gör har ett budskap, men jag säger det inte öppet och vill inte skriva folk på näsan.

Eklund-Tarantino berättar att många i Dala-Floda röstar på Sverigedemokraterna.

– Men det finns också många här som är mot SD och det är tydlig kamp. Istället för att ta en diskussion verbalt gör jag det på ett konstnärligt plan. Jag bjuder till exempel medvetet in sångare från hela världen.

En stor del av Anna Eklund-Tarantinos syfte med operafesten är att skapa ett forum för viktiga möten.

– Lönen jag får är all värme jag möter. En stor operastjärna extraknäcker numera till exempel som personlig assistent åt en flicka, som hon lärt känna under en av operafesterna här. Jag vill också få folk att må bra.

Varifrån kommer ditt sociala patos?

– Jag vet inte, det är faktiskt jättejobbigt ibland. Men jag vet att opera är en fantastisk möjlighet för folk att göra saker tillsammans. Ibland gillar jag inte ens opera, det kan vara förbannat tråkigt. Men när man sjunger tillsammans uppstår välmående och många växer.