Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Onormalt beteende av vargen när den sköts

Utifrån vargens udda beteende är länsstyrelsen övertygad om att det är rätt individ som nu skjutits, alltså den som skyddsjakten gällde.
– Ja, beteendet den hade när den sköts gör att vi kan sluta oss till det, säger rovdjurshandläggare Henrik Thurfjell.

Länsstyrelsens skytt kunde lugnt gå fram mot vargen, anlägga och avliva den med ett skott från bara ett tiotal meters avstånd.

Att en varg låter en människa komma så nära är ovanligt.

– Det är inte normalt. Men i det här fallet har vi fått rapporter om att det har gått att komma så nära som under fem meter, säger Henrik Thurfjell.

Efter torsdagens och måndagens vargrapporter från Vad, inte minst i närheten av skolan där, kom nya observationer in i en strid ström från Vad och dess grannbyar.

Under tisdagen beslutade länsstyrelsen på eget initiativ om skyddsjakt på den oskygga vargen. Jakten hann bara pågå några timmar under onsdagen innan vargen sköts.

Då tidningens utsända vid lunchtid onsdag i Korsheden kunde observera vad som förmodas vara den senare skjutna vargen rörde den sig obehindrat, men den hade en sårskada på ena frambenet. Något som den senare skjutna vargen i Kvarnbäcken, bara en dryg kilometer från Korsheden, också hade.

Tidigare har det kommit rapporter om en haltande varg som rört sig på östra sidan av Barkensjöarna. Henrik Thurfjell utesluter nu inte, bland annat utifrån skadan på den skjutna vargens ben, att alla rapporter från Söderbärkeområdet den senaste månaden om en närgången varg har rört sig om en och samma individ.

– Jag tror säkert att folk i området har sett fler vargar än den här, men just med det här onormala beteendet lutar vi nog åt att det handlar om samma varg som tidigare har setts även i Vibberbo.

Då området hör till det så kallade Nornreviret, där föryngringar kan ha skett både i år och förra året, ser Henrik Thurfjell inget märkligt i att folk ibland ser vargar öster om Barken. Oftast handlar det då om vandrande ungvargar, men de ska inte vara så närgångna som den nu aktuella hannen.

Det är dessutom oklart om den skjutna vargen verkligen är så ung.

– Den vägde ju 45 kilo och det är ganska mycket för en varg, så det är inte säkert att den var så ung.

Nu ska vargen obduceras på Statens veterinärmedicinska anstalt och analysen därifrån ska dels ge besked om det handlar om en ungvarg, dels via DNA slå fast om den hörde till Nornreviret.

Trots den senaste tidens många vargrapporter från runtom i Dalarna ser Henrik Thurfjell inga tecken på något generellt förändrat beteende hos vargar i form av att de ska ha blivit mer närgångna.

– Nej, det är ju bara att minnas hur det var i fjol vid den här årstiden med alla önskemål om skyddsjakt från Aspeboda, Ornäs, Vintjärn och så vidare. Det som händer är helt enkelt att det är vanligast att se vargar vid den här tiden, då ungvargar är ute efter rådjur.

Finns det någon anledning för människan att vara rädd för vargen?

– Nej, man har nog större anledning att vara rädd för lösspringande hund eller för att i bil krocka med älg.