Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onda sheriffer och goda tjuvar - Robin Hood kommer till Gammelgården

/
  • På stegen: Ulla Rönnols (Narren) Längst bak: Sven Sundin (Prins Johan) Rad framför prinsen: Tina Spers (Musiker), Yvonne Göransson (Rekvisitaansvarig), Monika Jansson (Broder Tuck), Tommy Andersson (Sheriffen) Näst längs fram: Tomas Jansson (Lille John), Henrik Skymning (Knekt, musiker), Tony Westling (Trollkarl/knekt/sändebud mm) Längst fram: Tina Prestberg (Marion), Magnus Sälgström (Robin Hood)
  • Magnus Sälgström och Tomas Jansson repeterar en fartylld kamp.
  • Tina Prestberg och Magnus Sälgström spelar kärleksparet Marion och Robin Hood i pjäsen.
  • Sven Sundin som är ordförande i Teater Gazbazz spelar prins Johan.
  • Mycket av rekvisitan och kostymerna har teatern kvar sedan de spelade Robin Hood i slutet på 90-talet. Men i år har skådespelarna nya roller. Även musiken kommer skilja sig från deras tidigare uppsättningar.

På söndag är det premiär för Teater Gazbazz föreställning "Robin Hood - en riktig rövarhistoria" på Gammelgården. Repetitionerna är i full gång och ensemblen känner sig väl förberedda inför helgen.

Annons

På den nyrenoverade utescenen på Gammelgården repeterar teaterensemblen inför söndagens premiär. Det är en klassisk Robin Hood-historia som utlovas till publiken som går och ser föreställningen.

– Det är en familjeföreställning som är jättepoppis bland barn, säger Tomas Jansson som spelar Lille John i pjäsen.

Det blir inte första gången gänget spelar Robin Hood på Gammelgården. I slutet av 90-talet satte Teater Gazbazz upp föreställningen just på utomhusscenen.

– Sedan dess har vi haft kvar en längtan att få spela just på denna scen, berättar Ulla Rönnols som spelar Narren.

Golvet på scenen blev med åren sämre och sämre, men nu när det är renoverat är det fritt fram för teatern att spela på den amfiteater-liknande scenen igen.

– Det är lite annorlunda att spela på en friluftsscen. Det är lätt för publiken att dyka upp med barnvagnar eller ta en picknick i gräset, säger Sven Sundin som gestaltar Prins Johan.

Gänget i Teater Gazbazz har repeterat sedan februari, med ett sommaruppehåll efter midsommar, och gör nu de sista repetitionerna med kostymer på Gammelgården under veckan.

– Det finns ju olika sätt att göra Robin Hood. Vissa teatrar kör den med femtio hästar och rustningar. Vår föreställning blir mer att fantasin hos publiken är med och förstärker miljöerna och spelet, säger Sven Sundin.

Föreställningen kommer att spelas både på helger och vissa veckodagar fram till slutet av augusti.

– Vi hade hoppats på att biljettförsäljningen gått bättre, men vi vet också att många vill vänta och kanske köpa i dörren, säger Tina Prestberg som är pjäsens Marion.

För publiken väntar också en liten överraskning. Vid varje föreställning kommer en gästartist och spelar en av rollerna. Personer som Martin Redhe Nord, Göran Högosta och försvarsminister Peter Hultqvist kommer alla dyka upp som gästartister under veckorna.

Annons