Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omtvistad hemtjänst

Det finns fortfarande ett starkt stöd i Sverige för ett statskontrollerat köpställe av alkohol. Men nu går Systembolagets verkställande ledning vidare med det gamla folkpartiförslaget om att erbjuda kunderna att få göra sina beställningar via en webbtjänst och få varorna levererade till hemadressen. Det ska alltså bli lättare att köpa alkohol. Systembolagets hemservice är en inte helt okontroversiell fråga ur ett nykterhetspolitiskt perspektiv.

Socialdemokraternas Lena Hallengren, vice ordförande i riksdagens socialutskott, tillhör dem som ställer sig tveksam till hemleveranser. Hon ställer sig frågande till om en utökad service är förenlig med en restriktiv alkoholpolitik. IOGT-NTO ifrågasätter, med varnande exempel från Norge, hur ålderskontrollen ska upprätthållas, och organisationen Kriminellas revansch i samhället, Kris, befarar att bolagets utökade service kan leda till ett ökat missbruk bland alkoholister som ligger hemma och super.

Invändningarna är visserligen relevanta, men knappast bärande argument för att stoppa Systembolagets vilja till förnyelse. Redan i dag är det möjligt att handla alkohol via nätet och få alkoholen hemskickad via ombud. Tillgängligheten är således betydande och det är svårt at tro att det kan skapas en opinion i landet för att vrida klockan tillbaka.

Däremot är det viktigt att Systembolagets kommande regelverk för hemkört lever upp till de krav som ställs på kunderna i butik. Dessutom måste bolagets framtida leverans till kundens bostad få kosta och ske i ett rimligt intervall mellan beställning och leverans. Missbrukaren eller konsumenten i riskzonen ska inte kunna se en utökad service från bolaget som en möjlighet att kringgå samhällets alkoholpolitiska ambitioner.

Systembolaget självt lovar att öka utbudet av råd och information om mat och dryck, liksom om alkoholens hälsorisker, om bolaget får gehör för planerna att leverera alkohol till kundens dörr. Frågan ska således bli föremål för utredning och därför är det i nuläget svårt att säga när den utvidgade hemservicen blir verklighet och hur omfattande leveranserna kan bli. Detta rådrum kan vara bra för de aktörer som vill driva opinion om för- och nackdelar med ökad tillgänglighet till alkohol.