Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omstridd fjällpräst gick hem

Nu har den stridbare limaprästen Arne Söderbäck, 64, gått i pension med kort varsel. Men enligt källor i församlingen, och Söderbäck själv, ligger det ingen schism bakom.

Annons

– Jag hade egentligen tänkt att jag skulle jobba något år till, men saker och ting ändras i livet, och just nu känns det mest rätt att för mig och familjen att ta det här beslutet, säger Arne Söderbäck.

Limaprästen har i tiotalet år varit kyrkoherde i församlingen och dessförinnan den förste fjällprästen i Sälenfjällen.

På senare år har han blivit mycket uppmärksammad för sin kamp för att införliva den populära Sälens fjällkyrka i Lima-Transtrands församling.

Efter en mångårig tvist med stiftet/fjällyrkan fick prästen och församlingen förra året gehör för sin ståndpunkt:

Församlingen är suverän att driva all församlingsverksamhet inom sitt geografiska område, om annat inte avtalas.

Vid årsskiftet tog församlingen över fjällkyrkan. Personal gick och personal kom. Söderbäck avgick som kyrkoherde och blev i stället fjällpräst på nytt.

– Nu har vi fått ihop församlingen, och byggt upp en ny fjällkyrkoverksamhet så ur den synpunkten är det en bra tidpunkt för mig att sluta, säger Söderbäck.

Men han medger också att det varit en jobbig period, och att åren börjar ta ut sin rätt.

För församlingen kom beskedet om pensioneringen som en överraskning.

– Det kom hastigt, men Arne blir ju snart folkpensionär så det är väl inget konstigt med att han vill ta pension, säger kyrkorådets ordförande Björn Lander.

Det hastiga avhoppet ska inte innebära några problem församlingen, även om den intensiva fjällkyrkovintern står för dörren.

– Vi håller på att rekrytera en ny präst som förhoppningsvis kan börja inom kort. Övriga tre prästtjänster är besatta, varav en är en vikarie som vi har över vintern.

– Stiftet har lovat att hjälpa oss om det skulle behövas och Söderbäck har också lovat att han kan ta uppdrag om det blir kris, säger Björn Lander.