Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omsorgsnämnden räknar med att hålla miljardbudget

Omsorgsnämnden spräcker miljardvallen 2013.
För att budgeten ska gå ihop behöver nämnden sänka kostnaderna med 13,5 miljoner.

Annons

Omsorgsnämndens budget spränger miljardvallen 2013.

– Vi har 844 miljoner kronor i kommunbidrag och 167 miljoner i övriga intäkter. Vårt kostnadstak kommer upp i över en miljard, konstaterar Barbro Hietala Nordlund.

Vid sammanträdet i veckan pratades om hur 13,5 miljoner kronor ska kunna sparas, för att få ekonomin 2013 att gå ihop. Planer har funnits på att ta fram osthyveln och lägga ut en besparing på 1,6 procent i alla verksamheter.

– Ifjol lade vi en budget i obalans och det visste vi från början. Det strider mot alla grundprinciper. Nu är ordern att en budget i balans ska läggas, säger Barbro Hietala Nordlund.

Osthyveln tas inte fram direkt, beslut tas i stället vid sammanträdet i slutet av november. Kostnaderna ska ned med 13,5 miljoner.

– Vi får en månad till på oss att tänka. Jag misstänker att vi får använda osthyveln i någon mån, men det kan hända att vi kommer på något annat att förändra eller avveckla.

I år går nämnden med mångmiljonunderskott. Är budgeten 2013 realistisk?

– Det finns bedömare i ekonomstaben som kan de här sakerna och säger att det här kan gå. Men det är tufft och det beror på en rad faktorer. Vi har också en gammal skuld som släpar efter som en stor ryggsäck, säger Barbro Hietala Nordlund.