Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omsorgsnämnden begär mer pengar

Alla nämnder har fått i uppdrag att spara 1,5 procent för att klara den nya tajtare budgetramen för 2013.
Orsaken är att pengar behövs för att täcka för överdragen inom äldreomsorgen.
Men omsorgsnämnden anser sig inte kunna spara och begär i stället ytterligare nära åtta miljoner kronor.

– Vi inom nämnden var helt eniga över att hos kommunstyrelsen begära 7 850 000 kronor till jämfört med den preliminära budgetramen från i våras, säger Kalle Johansson (S).

Han är nämndens vice ordförande men fick leda fredagens sammanträde, eftersom ordförande Monica Forsgren var hemma rejält förkyld.

Det som tillkommit och nu gör att omsorgsnämnden äskar mer pengar är följande:

* De omtalade 10,5 nya tjänsterna för att höja grundbemanningen i äldreomsorgen plus de sedan tidigare beslutade 3,75 projekttjänsterna på Solhöjden kostar tillsammans 5,7 miljoner kronor för det halvår som jobben hittills är planerade för.

* Ökade LSS-insatser, efter att försäkringskassan omprövat två assistansärenden, ger en oväntad kostnad på 750 000 kronor.

* Det IT-baserade nyckel- och planeringssystemet som är tänkt att införas 2013, för att effektivisera hemtjänstens och hemsjukvårdens insatser, måste tas ur driftbudgeten i stället för ur investeringsbudgeten. Det beräknas kosta 1,1 miljoner kronor.

* 300 000 kronor saknades redan för att klara budgetramen, vilket härrör till planerade kostnader för OB-tillägg och annat.

Kalle Johansson och hans nämndkollegor inser att det kan bli tufft att få igenom dessa äskanden, men finner det nödvändigt att göra ett försök.

– Den stora kostnaden ligger ju på de nya tjänsterna och det önskemålet har vi ganska stort hopp om att få igenom.

Men 10,5 tjänster och till en början bara på ett halvår. Räcker det för att få äldreomsorgen att fungera?

– Tja, det togs ju in motsvarande 19,2 tjänster i timvikarier under perioden januari till maj i år. Men nu får vi prova den höjda grundbemanningen och se hur det kan bidra till att dra ner på intaget av timvikarier.

Fast helst skulle ni vilja ha fler än 10,5 nya tjänster?

– Det är klart att vi helst skulle vilja ha tjänster till att ge hur mycket vård som helst, men det har kommunen inte råd med. Nu får vi 10,5 tjänster och då är det förstås ett realistiskt mål att vi ska klara oss på det.