Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omröstning om landstingsskatten

Under måndagen ställde sig majoritetspartierna i landstingsstyrelsen bakom förslaget att höja landstingsskatten med 50 öre. Oppositionen krävde en oförändrad skatt.
– Det är inte roligt att höja skatten, men vi måste, säger landstingsråd Ingalill Persson (S).

Annons

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill höja landstingsskatten för att möta framtidens ökade krav på hälso- och sjukvården. Bland annat gör den demografiska - åldersmässiga - situationen i länet att landstingsledningen räknar med kraftigt ökade sjukvårdskostnader de kommande åren.

– Att möta detta utan en skattehöjning går inte. Vi vill heller inte lösa situationen genom att genomföra några nya tuffa sparprogram och Alexanderhugg inom sjukvården, säger Ingalill Persson.

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet är kritiska.

– En skattehöjning ger automatisk en kostnadsdrivande effekt. Vi måste i stället fortsätta effektivisera verksamheten för att stå starka i framtiden. Vi vill i stället behålla dagens skattenivå. Vi bedömer dessutom att landstinget nästa år kommer att få 150 miljoner mer i ur dagens skatteutjämningssystem och i skatteinkomster och statsbidrag, säger oppositionsråd Jan Wiklund.

Frågan avgjordes i landstingsstyrelsen med omröstning, som slutade med åtta mot sju röster för majoritetspartiernas förslag att höja skatten med 50 öre.

Fotnot: Den nya landstingsskatten föreslås nästa år bli 11.16 kronor per intjänad hundralapp. I nivån ingår också skatteväxlingen för kommunaliseringen av hemsjukvården, 23 öre. Alliansen i landstinget föreslår en oförändrad skatt på 10.66. Den 19-20 november avgör landstingsfullmäktige frågan.