Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Omöjligt att bedöma värdet i pengar"

Leksands kommun skänker näst mest pengar till sitt allsvenska hockeylag. Anledningen är höga arenakostnader – men gillas inte av alla.
– Det är bara Leksands IF som kan beställa pengar av kommunen, säger Eric Böwes (MP) från kommunstyrelsen.

Sveriges radio har genomfört en undersökning för att reda ut hur mycket finansiellt stöd de olika lagen i hockeyallsvenskan åtnjuter av sina respektive kommuner.

Listan toppas av Örebro kommun som årligen betalar ut över sex miljoner kronor i marknadsföringsbidrag och för namnrättigheter till elitklubbarna. Mest får Örebro SK i fotbollsallsvenskan, medan Örebro hockey inkasserar 1,2 miljoner kronor varje år.

Leksands kommun är tvåa på listan då Leksands IF får en miljon kronor i bidrag per år. Lägg därtill att kommunen hyr in sig i Tegera arena – för att gagna skolverksamhet, konståkning, andra ishockeyföreningar och allmänheten – till en årlig kostnad av 4,5 miljoner kronor.

– I grunden handlar det om att arenan är väldigt dyr för LIF att driva och vi kom upp med den här lösningen med hyresavtalet, som löper till 2035, och föreningsbidraget på en miljon om året i fem år för att inte få en situation där arenan hamnade i kommunal ägo. Men går laget upp i elitserien kommer de inte att få något föreningsbidrag, säger Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg (C) som gärna sett att kommunens pengar gått till något annat ändamål än en elitförening, men menar samtidigt:

– Det går inte att komma ifrån vilken enorm betydelse Leksands hockeylag har för bygden och det är omöjligt att bedöma det värdet i pengar. Dessutom finns det en attraktionskraft i Tegera arena. Utan den och hockeylaget hade vi aldrig fått hit Melodifestivalen, Lars Winnerbäck eller Glada Hudik.

Oppositionspolitikern Eric Böwes (MP) ser inga problem med kommunens bidrag till LIF, men menar att det saknar proportioner.

– LIF får väldigt mycket mer stöd jämfört med andra föreningar som orienteringen, baseballen och snowboarden som också betyder mycket för Leksand. Att hänvisa till marknadsvärdet i hockeylaget är inte godtagbart enligt kommunallagen. Då skulle kommunen i princip kunna satsa enbart på Clas Ohlson med motiveringen att företaget skapar många arbetsmöjligheter.