Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

... om vi äter bra mat hemma

Varför ödsla denna debattid (och pengar) på skolmaten? Den kanske inte ens är så viktigt som alla vill påstå. Jag tänker på vårt grannland Norge. Där serveras ingen skolmat alls. Barnen har med sig egna smörgåsar (många gånger bara fralla med sylt och jordnötssmör) och de som vill kan köpa ett tredeciliters mjölkpaket. Dessutom har de norska skolorna jag har besökt betydligt mer rörelse i sina scheman och de praktiskt estetiska uttrycksformerna genomsyrar undervisningen mer än på de skolor jag har besökt i Sverige.

Skolorna börjar något senare vilket kan främja frukostätandet och andelen barn på fritidshemmen är markant färre än i Sverige vilket kanske leder till tidig middag i hemmet innan aktiviteter.

Dessutom slår ju så gott som alla norska landslag (hockey och fotboll undantagna) oss med hästlängder och hur skulle man klara det om näringstillförseln under uppväxten hängde på skolmaten. Kan det vara så att skolmaten inte blir så viktig om vi äter bra mat hemma?

Debatten borde handla om vilka förutsättningar hemmen har för att ge barnen en bra kostvana.

Perspektivfia

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare