Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om solenergi på ett regnigt högskoletak

Kungen gjorde ett snabbesök i Borlänge i går.
Under vistelsen hann han dock få information om högskolans solenergiforskning och fråga om högskolan kan ta emot fler studenter.

Vädret var inte det bästa när Kung Carl XVI Gustaf anlände till Borlänge för att ta del av högskolans solenergiforskning.

Först fick kungen information om högskolans forskning och olika projekt. Lagom tills att det var dags att titta på solfångarna på högskolans tak strilade regnet ner.

Högskolans Chris Bales visade runt, men rundturen utomhus varade inte särskilt länge.

– Den här får studenterna montera ner och upp så det är inte bara teoretisk undervisning, förklarar Chris Bales och visar en av solfångarna.

Strax därefter ville kungen gå inomhus igen.

Vid en affisch av en solfångares uppbyggnad fortsatte informationen.

– Det handlar om solfångare, värme. Det är inte solceller? frågade kungen och fick till svar att det var rätt uppfattat att det handlade om solfångare.

Rundturen gick sedan till Energi- och miljökompetenscentrum där det bland annat handlade om forskning kring värmesystem. Kungen lyssnade intresserat och var också nyfiken på högskolan i Borlänge.

– Skulle man vilja öka institutionen här? Kan ni ta emot fler studenter och forskare? frågade han och fick till svar att man gärna vill starta ingenjörsutbildningar inom el.

Efter drygt en halvtimme lämnade kungen Borlänge för att fortsätta sin endagsturné i länet. Han anlände till staden relativt obemärkt, men när han åkte hade en rejäl publikskara samlats. En och annan klämde ur sig ett "hej då kungen". Kungen vinkade från sin plats i bilen.