Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om skydd mot butiksrån

Fråga: Jag och mina kollegor arbetar i en livsmedel butik i Södertälje, och tampas dagligen  med tjuvar.

Nu kan jag inte med all säkerhet säga om det är zigenare eller romer, men det finns ett gäng som systematiskt går igenom alla butiker i stan. De återkommer alltså med jämna mellanrum.

Även andra enstaka människor dyker upp då och då. Dessa människor stjäl av oss, svinnet blir så extremt högt och vi i personal blir så arga och ledsna över den här situationen. Vi VET att de stjäl, vi kan bara inte stoppa dem.

Vad har vi för rättigheter? Kan vi neka dessa människor direkt vid dörren eller vad ska vi göra?

Personalen

Svar: Ni kan inte stoppa människor vid dörren för att ni tror att de ska stjäla. Däremot kan ni gripa dom som ni vet har stulit, och passerat kassalinjen utan att betala varor som ni vet att de bär med sig.

Det kallas för "envarsgripande", och ger var och en, t.ex. butiksanställda eller buikskontrollanter, rätt att gripa den som på bar gärning ertappas med att begå ett brott som man kan dömas till fängelse för. Stöld i butik eller snatteri är ett sådant brott.

Det händer att en sådan situation utvecklar sig till hot om våld eller ett rån. Polisen, RPS, Handelns arbetsmiljökommitté, HAK, och Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har sedan många år ett gemensamt 13-punkts program för Skydd mot rån i handeln. Det handlar om butikers förebyggande åtgärder och innehåller ett utbildningspaket för de anställda.

Om du söker på skydd mot rån i handeln på så hittar du en uppdaterad version av programmet. Det tar alltför stort utrymme i ett sånt här forum att redogöra för alla detaljer i vad ni faktiskt får, kan och bör göra. Jag rekommenderar att ni lokalt tar kontakter för att genomföra en utbildning i er butik.

Stefan Dangardt