Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om skatter, mångfald, vård och vinst

Landstinget Dalarna har under många år brottas med två stora problem, ekonomin och vårdköer. Den s-ledda majoriteten har höjt skatten 2000, 2004 och nu aviseras en ny höjning 2013 trots högre skatteintäkter än planerat, extra pengar från Tåg i Bergslagen och nu även AFA pengar, totalt mer än 200 miljoner kronor. Men alla dessa pengar till trots har vänstermajoriteten inte klarat av att ta ansvar för sjukvården utan spenderat mer pengar än vad som funnits till hands och detta visar sig nu i ett underskott på cirka 900 miljoner.

Under åren 2000-2012 har den S-ledda majoriteten alltså inte lyckats ge länets innevånare vård i rätt tid trots skattehöjningar, extra pengar och dessutom spenderat 900 miljoner som man inte har haft täckning för. Det är hög tid för en förändring!

Varför har det då blivit så här? Säkerligen har majoriteten goda avsikter och gör sitt bästa men man saknar förmåga och har starka ideologiska låsningar. En av dessa är att man i grunden vill att landstinget ska ha monopol på all sjukvård, något som landstingsrådet Thomas Ylvén klart deklarerade på senaste landstingsfullmäktige: "… jag vill inte ha konkurrens…" (fritt citerat).

Landstinget har stora problem med vårdköer vilket ledningen också tillstått. Men när man trots skattehöjningar med mera inte kommer tillrätta med detta så är ju förklaringen enkel. Landstinget har inte tillräckliga egna resurser och därför behöver vi ta hjälp av andra för undersökningar och behandling. Kort sagt vi behöver en mångfald av vårdgivare som kan vara både privata och andra landsting. Att dessa tjänster upphandlas under konkurrens är väl självklart för att vi ska få mesta och bästa vården för våra skattepengar? Lika självklart borde det väl även vara att människor ska, så långt möjligt, vara med och bestämma om sin egen behandling? Inom alla partier är vi överens om att sjukvården ska vara finansierad via skattsedeln men om vi ska klara av att ge rätt vård till alla i rätt tid så är en god ekonomisk hushållning med en mångfald av vårdgivare enda vägen. Vi inom alliansen är beredda att ta det ansvaret 2014!

Till sist några ord om vinster i vården. Den enkla sanningen är att utan vinstdrivande företag som levererar till landstinget så havererar vården. Vi bygger nu ett nytt vårdblock på Falu lasarett för 600 miljoner kronor. Detta vore helt otänkbart att genomföra utan byggföretag, transportföretag, dataföretag, elföretag… ja, listan är lång. Att alla dessa tjänster är upphandlade i konkurrens är ju också självklart för alla. Självklart är det så att merparten av de 600 miljonerna kommer att gå till privata vinstdrivande företag och jag har inte hört några protester mot detta. Dessa pengar är ju också skattepengar.

För oss i alliansen är det viktigaste att vi får ut mesta möjliga av våra skattepengar, både till mängd och inte minst kvalitet. Det är vår uppgift som politiker att skapa system där båda dessa kriterier uppfylls. Att förbjuda vinster i vården är oklokt men vi måste bli bättre på att säkerställa att vi får rätt saker för pengarna. Alliansen kan göra detta bättre än den nuvarande majoriteten!

Pär Sixtensson

är gruppordförande i Moderata landstingsgruppen i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel