Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om kurbitsmåleriet i Dalarna

Inför ett tjugotal åhörare vid Lärkastugan på Klikten på Sollerön den 7 juli berättade antikvarie Maria Björkroth från Dalarnas museum om kurbitsmåleriet i Dalarna.

Hon tog utgångspunkt från den frejdiga bröllopsskildringen "Sådan är Brudegången till Kyrkan på Solderön. Den 8 februari 1808." Tavlan hänger i Sockenhusets foajé på Sollerön och är en kopia införskaffad av Karl Lärka.

Åhörarna gavs en skildring av kurbitsmåleriets utveckling i Dalarna från starten på 1770-talet och fram till våra dagar, med många exempel på i vilka miljöer målningarna återfinns i inredning och på möbler.

Kurbitsen, egentligen en pumpa, med stora blad och blommor är fortfarande aktuell i nyproduktion. Ofta var hela familjer involverade i målandet, inte enbart mannen i familjen.

Så småningom fick kurbitsmåleriet erkännande även från konstkritiker som en egen stilart. Det finns mycket mer att utforska om dalmåleriet menade Maria Björkroth.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel