Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om inte staten levererar det som avtalats måste pengarna betalas tillbaka

Annons

I juni vann den amerikanska studenten Connie Dickinson mot Mälardalens högskola i domstol.

Tingsrätten gav henne rätt att få tillbaka de studieavgifter hon hade betalat för en undermålig utbildning vid högskolan.

Men högskolan överklagade domen och i början på augusti meddelade Svea hovrätt att man tar upp fallet till prövning.

Nu är det upp till hovrätten att se till att utländska studenter inte blir rättslösa i Sverige.

Min arbetsgivare, Centrum för rättvisa, företräder Connie Dickinson som var en av de tusentals studenter från länder utanför EES-området som varje år kommer till Sverige för att studera.

Hon betalade drygt 170000 kronor för en matematikutbildning vid Mälardalens högskola – som var så dålig att den underkändes på fyra av fem punkter av statens kontrollorgan, Universitetskanslersämbetet.

Högskolans rätt att meddela examen ifrågasattes. På grund av dessa brister ansåg tingsrätten i sin dom att högskolan brutit mot avtalet med Connie Dickinson.

Utbildningen hon hade betalat för saknade i praktiken värde och hon hade därför rätt att få tillbaka allt vad hon betalat i studieavgift. Tingsrättens dom är både logisk och rimlig.

Det är viktigt att det klargörs att enskilda människor som betalar för statliga tjänster inte är rättslösa. Även staten måste hålla ingångna avtal och när staten inte gör det blir den återbetalningsskyldig.

I sitt överklagande skriver högskolan att tingsrätten har fel. Det föreligger inget avtalsförhållande mellan högskolan och en betalande student – förhållandet är i stället offentligrättsligt i alla delar. Dessutom ger lagstiftningen redan studenterna ett fullgott skydd. Den tillsyn och granskning som utövas över landets högskolor innebär i sig att studenterna inte är rättslösa, enligt Mälardalens högskola.

Sveriges radio Ekot har nyligen avslöjat flera rättssäkerhetsbrister vad gäller studieavgifterna för utländska studenter i en reportageserie.

Bland annat tvingas studenter ibland betala dubbelt så mycket som utbildningen faktiskt beräknas kosta. Nu ska systemet med studieavgifter granskas av Universitetskanslersämbetet. (SR 19/7)

Visst är det bra att fel och brister granskas på ett generellt plan. Men det måste också gå att ställa saker till rätta på en individuell nivå. Mälardalens högskola är dock av en annan uppfattning.

Utöver att man har överklagat domen kräver man också 500000 kronor av Connie Dickinson för sina advokatkostnader i tingsrätten, och notan lär bli än högre i och med hovrättsprocessen.

Domstolsprövningen i fallet Connie Dickinson mot Mälardalens högskola visar hur bräckligt den enskildes rättighetsskydd kan vara gentemot staten.

Det kostar att få chans till upprättelse, även i fall av stort allmänintresse.

Ett prejudikat för den enskildes rätt är välkommet.