Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olyckschaufför kritisk till polis och sjukvård

Den 3 juli 2012 är en dag som yrkeschauffören Niels Boerma från Grängesberg för alltid kommer att bära med sig. Det var då en ung Ludvikakille på motorcykel brakade in i hans timmersläp mellan Saxdalen och Sunnansjö och omkom.

– Det är tur att jag har ett hyfsat starkt psyke och familj och vänner som stöttat mig, säger Boerma, som är mycket kritisk till att polisen inte underättat honom om hur olycksutredningen gått.

Något erbjudande om professionellt stöd för att bearbeta den hemska upplevelsen det innebar att konfronteras med kvarlevorna av den omkomne mc-föraren har han heller inte fått.

– Jag vet en annan chaufför som ett par veckor senare fronttalkrockade men en personbil och han lär nog aldrig sätta sig bakom en lastbilsratt igen, säger Niels Boerma.

Själv har han fortsatt som chaufför men har svårt att smälta att vare sig polisen eller sjukvården brytt sig om honom.

– Jag visste till exempel inte om jag var misstänkt för något, om polisen ansåg att jag hade någon skuld i olyckan.

Förutom att han i ett tidigt skede fick lämna sina uppgifter om olyckan till polisen har det varit tyst.

"Hur ska vi kunna ha respekt och visa hänsyn till myndigheter, som så uppenbart skiter fullständigt i oss", skriver Niels Boerma i ett mejl till tidningen.

Anette Halling jobbar med trafikutredningar hos Dalapolisen i Falun och kan delvis hålla med Boerma:

– Även om han aldrig varit misstänkt för något så borde han ha fått ett meddelande från oss om att utredningen är nedlagd, säger Halling.