Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår olycka med många skadade – buss har kört in i viadukt i centrala Västerås

Många människor har skadats vid en bussolycka vid järnvägsviadukten på Pilgatan. En buss har kört fel och fastnat i viadukten som är minst en halv meter lägre än bussens högsta höjd.

Annons

Bussen är en dubbeldäckarbuss från UL, Upplands Lokaltrafik som av någon anledning kört in i viadukten med reducerad höjd vid Pilgatan på sin färd mellan Uppsala/Enköping och Västerås.

Flera personer rapporteras skadade. Bussen är fyra meter hög, vilket är åtminstone en halvmeter högre än viaduktens fria höjd. Enligt VLT:s medarbetare Kenneth Hudd har passagerare på övre våningen klämts fast.

Ambulans och räddningstjänst finns på plats. Det är oklart hur många som har skadats; klart är att många människor skadats.

– Bredvid mig sitter en kvinna med sår i pannan som ambulanspersonalen tar hand om. Hon gråter. Chockade skolungdomar sitter i gräset bredvid på filtar. Polisen spärrar av hela området så lokaltrafik och annan trafik kommer inte fram. Det är glassplitter över hela gatan.

Långa köer har bildats i området åt alla håll. En mängd ambulanser har kallats till platsen:

– Sex ambulanser som jag kan se. Även sjukvårdsledning är här, säger Kenneth Hudd och fortsätter:

– Bussens övervåning är helt intryckt. Bussen körde av någon anledning fel. I ställlet för den normala vägen från Uppsala via Emausmotet-Kopparbergsvägen tycks bussen ha kört fel.

VLT:s medarbetare Lotta Jansson berättar:

– Bussen körde fel och snurrade runt på Kopparlunden. Några passagerare släpptes av vid en annan hållplats. Sedan har bussen kört ner på Pilgatan.

Bussen, en buss av belgiska märket Vanhool, är fyra meter hög. Viadukten har enligt den märkning som finns på platsen 3,5 meters fri höjd.

Bussen har kört in i viadukten för cykelbanan som löper parallellt med viadukten över järnvägen, själva järnvägstrafiken är därför inte direkt påverkad. Tågtrafiken har löpt med vissa förseningar efter olyckan.Sture Jonsson, presschef vid UL, Upplands Lokaltrafik:

– Bussen är inte utrustad med GPS-navigator. Chaufförerna ska känna den väg de kör. Sture Jonsson vill inte spekulera i varför chauffören kört fel:

– Just nu har vi fullt fokus på att hantera den här situationen.

Jonas Partheen, Västmanlandspolisens presstalesperson, summerar olyckan en timme efteråt:

– Bussen hade cirka 20 passagerare. Två personer har förts i ambulans till sjukhus, jag känner inte till hur skadade de är. En av dem satt fastklämd och togs loss av räddningstjänst och sjukvården. Ytterligare cirka tio har förts i buss till sjukhuset i Västerås sedan de klagat över att de har haft ont. De måste kontrolleras av sjukvården. De av passagerarna som inte sagt sig ha några fysiska skador har tagits till en säker och lugn plats där kommunens krisstöd satts in.

Är busschauffören en av de skadade?– Han är inte en av de två som förts i ambulans till sjukhuset, i övrigt vet jag inte, säger Jonas Partheen.Olycksorsaken är ännu okänd och det är oklart varför busschauffören valt en väg som inte är farbar med den aktuella busstypen.– Vi utreder det här som trafikolycka just nu, säger Jonas Partheen och fortsätter:

– Pilgatan är fortfarande avstängd förbi olycksplatsen i båda riktningarna. Vi ska se till att bussen bärgas så fort som möjligt.Kjell Nylund, pressinformatör vid Region Västmanland, tidigare Landstinget Västmanland, bekräftar siffran två skadade som förts till sjukhuset i Västerås med ambulans.

Region Västmanland som helhet har, berättar Kjell Nylund, inte gått upp i något särskilt beredskapsläge. Bedömningen är att akutmottagningen i Västerås kan hantera situationen.

Räddningstjänsten och ambulanspersonalenarbetade med att få loss skadade från bussens övervåning medan ögonvittnen och oskadda samlades.

Bussen är fyra meter hög. Viadukten har 3,5 meters fri höjd. Bussens övervåning trycktes ihop i fronten vid olyckan.

Många ambulanser kallades genast till platsen.

Mer läsning