Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrem ökning av antalet viltolyckor – så många anmäldes i Dalarna

Under förra året slog antalet anmälda viltolyckor i landet nytt rekord med över 58 000. I Dalarna såg man en ökning med hela 15 procent.

Annons

År 2015 var det rekord i antalet anmälda viltolyckor i landet med hela 48 496 stycken – ett rekord som dock inte stod sig särskilt länge.

Läs även (Plus): Viltolyckor med älg ökar – här är de farligaste vägsträckorna län för län

Enligt de senaste siffrorna från det Nationella viltolycksrådet höjdes siffran nämligen ytterligare året därpå – 2016 – och landade då på över 58 000 anmälningar. Det innebär en ökning med hela 20 procent. Själva ökningen är även den ett rekord i sig, då det är den enskilt största ökningen från ett år till ett annat.

I Dalarna ökade antalet med 15 procent.

Läs även: Viltsluss och kantstolpar som skräms: Trafikverket testar nya grepp mot viltolyckor

Rådjur står för den allra största andelen av olyckorna. Under 2016 mottogs totalt 44 456 anmälningar om kollisioner med rådjur – en ökning med 22 procent jämfört med året innan.

Därefter kommer olyckorna med älg som hade ökat från 4 904 till 5 846 samt vildsvinsolyckorna som ökat med 12 procent – från 4 213 till 4 739.

Läs även: Rekordmånga viltolyckor – "där djuren är fredade"

Den största individuella ökningen stod dov- och kronhjort för som ökade från 2 256 till 2 904 – alltså 29 procent. Rovdjursolyckor har ökat från 59 till 119 stycken – 102 procent.

Älgskadeföreningen konstaterar att ökningen av olyckor med älg är oroväckande – detta med tanke på att det är vid kollisioner med skogens konung som risken för allvarliga personskador är som störst.

Läs även: Ett brott att inte direkt anmäla en viltolycka

Dyrast blir det för dem som kolliderar med vildsvin. I de fallen ligger genomsnittskostnaden för en reparation på 40 000 kronor enligt IF försäkringar.

Läs även: Viltolyckorna ökar i Dalarna - ny simulator ska rädda människoliv

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons