Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olsson ser ljuset

Efter en tung period börjar Hans Olsson äntligen se ljuset i tunneln.
När världscupens störtloppscirkus i slutet av november har premiär i Kanada hoppas fartspecialisten från Mora stå på startlinjen.
– Det har gått långsamt, men de tre senaste veckorna har det börjat lossna, konstaterar Hans.

Den 23 juli stod Olsson på skidor för första gången sedan den vådliga kraschen i Europacupfinalen den 15 mars. När vi då kollade läget med landslagsåkaren beskrev han premiäråket som; "Inte helt smärtfritt".

– Jag har fortfarande ont, konstaterar han.

– Ett brutet ben läker fortare än mjukdelsskador och det är just det som varit mitt problem. Det tar lång tid att läka och det har varit segt.

Så sent som för en månad sedan var det extra tungt.

– Det har ju gått så långsamt, tycker jag, men jag har också väldigt dåligt tålamod.

– Men för tre veckor sedan började det lossna. Det känns bättre nu, så det finns hopp om livet.

Sedan augusti har han drygt tio skiddagar bakom sig. Någon fartträning har det dock inte varit frågan om än.

– Jag har inte fått tillåtelse av läkaren för det, så hittills har det varit friåkning med super G-skidor som gällt. Det har gått bra så länge det varit slätt och fint, men direkt det är lite ojämnt och skidorna vibrerar, så gör det ont.

– På måndag ska jag träffa min läkare här i Innsbruck och så får vi se vad han säger.

Det var ju det här med tålamodet.

– Visst vill jag börja köra på riktigt, men jag vill heller inte börja för tidigt. Det vet jag flera som gjort och de har fått bakslag.

Den 3 november far han till Aspen, USA, för att förbereda sig inför världscuppremiären, som sker i Lake Louise den 23 november.

– Vi får se hur det känns under lägret. Funkar det inte, så packar jag ihop och far hem.

– Annars bestämmer jag mig dagen innan premiären om jag ska starta eller ej.

Just Lake Louise i Kanada har Olsson ljusa minnen ifrån. Det var där som 28-åringen från Mora tog sin första pallplats i karriären.

Det inträffade den 29 november 2008 och var en historisk händelse, första gången en svensk manlig åkare kom på pallen i ett världscupstörtlopp.

– Däremot är det inte första gången som jag åkt lite skidor på försäsongen. Ett år hade jag diskbråck och det blev inte mycket åka av, men den säsongen blev ändå min främsta hittills, minns Hans.