Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olsson i blåsväder

140 blås i en vindtunnel.
Det var en ny upplevelse för Hans Olsson, störtloppsåkaren från Mora, när alpina landslaget testade det i somras.
– Det var bra att få reda på hur mycket det gör om man håller ut armarna heller reser sig upp.

Det handlar om hundradelar som gör skillnaden mellan en pallplats eller en mer undanskymd placering i världscupen. Andra landslag har testat i vindtunnlar tidigare men för det svenska alpina landslaget var det första gången.

– Man behöver inte vara vetenskapsman för att förstå att det går långsammare om man håller ut armarna eller reser sig upp. Det var mer känslan av hur mycket det gör och hur mycket det bromsar om man gör det, som var det positiva med testet.

Han fick i alla fall bekräftat att han har en bra fartställning, men att han kan slappna av mer i armarna och på så sätt koncentrera sig mer på åkningen.

– Egentligen var det mer en tankeställare om hur fort det går och vilka höga krafter man håller på med.

Men rädd, det blir inte Hans Olsson.

– Den dag jag blir det kommer jag inte att stå på start. Jag har all respekt för det jag gör och är medveten om riskerna. Men det är inte det det handlar om utan mer ruschen av att klara av 130 kilometer i timmen på ett par skidor och ha kontroll på det.

Men har du inte varit skadedrabbad, just nu rehabtränar du ju för en benskada?

– Det är egentligen första riktiga skadan. När jag kraschade för någon säsong sedan missade jag inga tävlingar och då såg jag värre ut än vad det var. Det hör till sporten.

Skadan har i alla fall förstört försäsongen. Han kraschade våldsamt i Europacupfinalen i mitten av mars och skadade ena benet svårt.

– Jag är i mitt livs form, förutom då det här jävla smalbenet.

Han planerar sin tävlingsdebut till början av december i Copper Mountain, i den amerikanska motsvarigheten till Europacupen.

– Det är lite snällare backar och snällare förhållanden som är skonsammare mot smalbenet.

Och han har inte lagt en start i världscupen på hyllan.

– Hade du frågat för en månad sedan, hade jag satt ett stort frågetecken. Men nu tycker jag att det gått väldigt mycket framåt, så det är på gång. Funkar det inte kommer jag att köpa ett nytt ben i Val Gardena, säger han drastiskt.

Val Gardena är den första världscuptävlingen som kan vara aktuell för Hans Olsson.